Draagmoeder zijn is in Nederland mogelijk als de wensmoeder geen baarmoeder (meer) heeft of een ernstige aandoening heeft waardoor een zwangerschap gevaarlijk zou kunnen zijn voor de moeder. Sinds 2019 kunnen ook homoseksuele mannelijke wensouders via draagmoederschap een kind krijgen. De wensouders moeten zelf een draagmoeder zoeken die dit voor hen wil doen.
De draagmoeder kan op twee manieren zwanger worden van het kind.
Bij de eerste manier is de draagmoeder zelf de biologische moeder. Dit heet laagtechnologisch draagmoederschap. De bevruchting vindt plaats doordat zaad van de wensvader bij de draagmoeder wordt ingespoten in de baarmoeder (dit heet kunstmatige inseminatie).
De tweede manier gaat via een ivf-behandeling. Dit heet hoogtechnologisch draagmoederschap. De eicel van de wensmoeder of van een eiceldonor wordt in het laboratorium bevrucht met het zaad van de wensvader of een zaaddonor. Na de bevruchting wordt het embryo in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Zowel de wensmoeder of eiceldonor en de draagmoeder ondergaan een ingrijpend traject met hormoonbehandeling.
Commercieel draagmoederschap, waarbij de draagmoeder betaald krijgt om zwanger te zijn voor de wensouders, is in Nederland verboden. In andere landen, zoals in delen van de Verenigde Staten, Oekraïne en Kenia, is dit wel toegestaan. In deze landen kiezen vaak arme vrouwen om financiële redenen ervoor om draagmoeder te zijn.
Kijk voor meer informatie over wat wel en niet mag op de website van de Rijksoverheid.
Draagmoederschap is voor wensouders vaak de enige optie om een (gedeeltelijk) biologisch eigen kind te krijgen. Maar het is de vraag of het vervullen van de kinderwens via deze weg wel te rechtvaardigen is. Er zijn verschillende bezwaren.
Bij draagmoederschap wordt het kindje niet uit het huwelijk van man en vrouw geboren zoals God dat oorspronkelijk bedoeld heeft. Als er een zaad- of eicel van een derde in het spel is, wordt de reinheid van het huwelijk tussen één man en één vrouw verbroken. Maar zelfs als het kindje genetisch van de wensouders is via een ivf-behandeling, komt er een derde in het spel als een draagmoeder zwanger wordt van dat kindje.
De draagmoeder is 9 maanden zwanger van een kindje wat ze direct na de geboorte moet afstaan aan de wensouders. Het is niet te voorkomen dat er in die 9 maanden een band groeit tussen de draagmoeder en de baby. Het is de vraag of een vrouw van tevoren kan overzien wat het met haar doet als ze de baby van een ander draagt en direct na de geboorte moet afstaan.
Daarnaast zijn de risico’s die bij een zwangerschap horen ook voor rekening van de draagmoeder. Als het kind niet genetisch van de draagmoeder is, is de kans op bloedingen, een miskraam of zwangerschapsvergiftiging groter.
Het kan ook voorkomen dat de wensouders tijdens de zwangerschap of na de geboorte besluiten dat ze het kindje toch niet willen, bijvoorbeeld omdat het kindje een handicap heeft. Wie draagt dan de verantwoordelijkheid en wie zorgt er dan voor het kind?
Daarnaast is dit traject ook ingrijpend voor de wensouders. Het is een hele opgave om een draagmoeder te vinden. Daarnaast kunnen zij voor moeilijke vragen komen te staan. Bijvoorbeeld, wat als de draagmoeder het kindje niet af wil staan na de geboorte?
Tot slot ervaart ook het kind dat geboren wordt verschillende gevolgen. Hoe is het voor het kind wat geboren wordt na zaad- of eiceldonatie om niet bij de biologische vader of moeder op te groeien? Het is nodig om te onderzoeken of draagmoederschap wel in het belang van het kind is.
De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Heeft u vragen over draagmoederschap of thema's die daarmee te maken hebben? Lees verder onder het kopje 'Meer weten' of bel voor een persoonlijke vraag met de NPV-Advieslijn.
U kunt de NPV-Advieslijn bijvoorbeeld de volgende vragen voorleggen:
02 augustus 2023
In november zijn er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. Wat de NPV betreft laten de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s zien dat zij kiezen voor de zorg voor en de beschermwaardigheid van het leven. In een brief aan de partijen heeft de NPV daarvoor aandachtspunten meegegeven.
28 november 2018
20 december 2017
De NPV is er om u van goede informatie te voorzien. Wilt u ons helpen om daar ook in de toekomst mee door te kunnen gaan?