Inbreng NPV nav voorgestelde draagmoederwet: ‘Denk aan belang (draag)moeder én kind’

11 oktober 2023

In een brief aan de Vaste Commissie Justitie en Veiligheid heeft de NPV geadviseerd tegen het voorstel Wet kind, draagmoederschap en afstamming. Deze wet moet draagmoederschap beter reguleren, wat de indieners betreft. Volgens de NPV wordt met dit wetsvoorstel ‘gereguleerd wat moreel niet te verdedigen is’.

De NPV realiseert zich dat een kinderwens groot kan zijn. In de brief wijzen we echter ook op de bredere gevolgen voor de samenleving.

Belangen van het kind

We vragen bijvoorbeeld aandacht voor de relatie tussen (draag)moeder en kind, die bij draagmoederschap wordt verbroken. Het kind zal in veel gevallen niets meekrijgen van de taal en/of cultuur van de moeder. Bovendien komen er bij draagmoederschap in het buitenland praktische problemen kijken als de moeder zich bijvoorbeeld in een oorlogssituatie bevindt en de wensouders het kind niet kunnen ophalen.

Ook wijzen we erop dat draagmoederschap de hechting van het kind schaadt. Het kind heeft vanaf de zwangerschap een connectie met de (draag)moeder. Die wordt abrupt verbroken als de wensouders het kind komen halen.

Commercieel draagmoederschap

Daarnaast wijzen we op de morele en ethische gevaren van commercieel draagmoederschap. In het wetsvoorstel staan te weinig bepalingen om dat te voorkomen. Er is dan ook nauwelijks controle of wensouders ‘een kind kopen’ in het buitenland. En ook in Nederland is commercieel draagmoederschap niet uit te sluiten.

Tot slot verwijzen we naar experts die hun zorgen uitspreken over de snelheid en onzorgvuldigheid waarmee het wetsvoorstel is gepresenteerd, zonder maatschappelijke discussie hierover.

Lees de volledige brief

Inbreng NPV nav voorgestelde draagmoederwet: ‘Denk aan belang (draag)moeder én kind’