De 20 wekenecho (ook wel ‘Structueel Echoscopisch Onderzoek’ genoemd) is een vorm van prenatale screening en wordt gratis aangeboden aan alle zwangere vrouwen. Ook wanneer er geen medische aanleiding voor is. Vanaf de 18e tot en met de 20e week kan dit uitgebreide echo-onderzoek gedaan worden. Het laten uitvoeren van de 20-wekenecho brengt geen medische risico’s met zich mee en is niet verplicht.
Bij de 20 wekenecho wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater, de groei en de ontwikkeling van je kindje. Ook wordt onderzocht of er lichamelijke afwijkingen te vinden zijn, bijvoorbeeld een schisis, hartafwijking of een open rug. Deze aandoeningen kunnen erfelijk zijn, maar dat hoeft niet. Niet alle aandoeningen zijn te zien op de echo. Een goede uitslag is dus geen garantie voor het krijgen van een gezond kind.
In 95% van de gevallen is de uitslag van de 20 wekenecho goed; dit kan ervoor zorgen dat je gerustgesteld wordt. Het kan ook zo zijn dat er aanwijzingen zijn dat er iets niet goed is of dat de uitslag erg onduidelijk is. Dit kan gevoelens van verdriet of ongerustheid oproepen. Dan volgt de keuze om wel of geen vervolgonderzoek te laten doen.
Bij een ongunstige uitslag krijg je een extra echoscopisch onderzoek in een gespecialiseerd ziekenhuis. Soms wordt ook een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek aangeboden om extra zekerheid te krijgen. De vruchtwaterpunctie geeft duidelijkheid, maar leidt in 0,1% van de gevallen tot een miskraam.
De ernst van gevonden afwijkingen kan erg verschillen en is niet altijd goed vooraf te bepalen.
Het is belangrijk om te weten dat het niet verplicht is om de 20 wekenecho of een vervolgonderzoek uit te voeren. Zorgverleners mogen hierin niet sturen, hoewel deze sturing soms wel wordt ervaren. Je kunt meerdere afwegingen naast elkaar zetten om tot een keuze te komen.
Waarom zou je de 20 wekenecho niet doen?
Waarom zou je de 20 wekenecho wel doen?
De NPV-keuzehulp ‘Prenataal onderzoek’ kan helpen de verschillende afwegingen op een rij te zetten.
Wanneer het doel van de 20 wekenecho is om bij te dragen aan de zorg voor moeder en kind tijdens de zwangerschap en geboorte, kan de 20 wekenecho op persoonlijk vlak een verantwoorde keuze zijn. Toch is de NPV ook kritisch op de praktijk van prenatale onderzoeken. Sinds de invoering van de 20 wekenecho is het aantal abortussen dat in de 20e tot 24e week is uitgevoerd, flink gestegen. De NPV ziet de optie tot zwangerschapsafbreking, maar ook andere negatieve gevolgen, als een grote keerzijde aan prenataal onderzoek. Lees op deze pagina meer over onze visie op prenataal onderzoek.
De NPV zet zich al veertig jaar in voor de zorg voor het leven. Wil jij graag met iemand doorpraten over de 20 wekenecho? Neem dan contact op met de NPV-Advieslijn. Of maak de NPV-keuzehulp 'Prenataal onderzoek'. Na het doorlopen van de module heb je in beeld welke overwegingen een rol (kunnen) spelen en heb je zicht op de keuze die bij jullie past.
Voor deze vragen kun je contact opnemen met de NPV-Advieslijn, zo nodig 24 uur per dag, 7 dagen per week.
NPV-Advieslijn25 mei 2022
07 februari 2020
18 december 2019
De NPV is er om u van goede informatie te voorzien. Wilt u ons helpen om daar ook in de toekomst mee door te kunnen gaan?