(Terminale) Thuishulp

Een steuntje in de rug nodig? Dan bent u bij de vrijwillige (terminale) thuishulp van de NPV aan het juiste adres. Met verspreid over het land 6.000 vrijwilligers zetten we ons in voor onze medemens. NPV-Thuishulp is er voor iedereen. Het maakt niet uit of u wel of geen christen bent, wel of geen lid bent van de NPV; iedereen kan een beroep doen op ons.

De vrijwillige thuishulp van de NPV wordt gegeven door vrijwilligers van onze lokale afdelingen. Een aantal NPV-afdelingen biedt ook vrijwillige terminale thuishulp. Dit gaat om het ondersteunen van mensen in de terminale fase en hun familieleden. De zorg in de laatste levensfase wordt vaak geboden door de mantelzorger. Als dat nodig is, kan er in Nederland daarnaast een beroep gedaan worden op thuiszorg. Toch kan het zijn dat er in de terminale levensfase, ondanks de mantelzorg en de thuiszorg, nog extra hulp wenselijk is. Onze getrainde NPV-vrijwilligers zijn graag bereid om deze hulp te verlenen.

Wat kunt u verwachten?

Onze hulp wordt niet gegeven als vervanging voor taken die zorgverleners uitvoeren, maar aanvullend daarop als een steun in de rug zijn voor mantelzorgers. U kunt hierbij denken aan:

(Terminale) Thuishulp
  • samen koffie drinken of wandelen;
  • begeleiding naar een afspraak in het ziekenhuis;
  • het doen van wat lichte huishoudelijke taken;
  • samen de boodschappen doen;
  • het ontlasten van een mantelzorger, die dan even wat voor zichzelf kan doen.
Aanvullend kunt u bij terminale thuishulp het volgende verwachten:
  • het waken bij een stervende (dag en nacht), zodat de familie even op adem kan komen;
  • het leveren van hand- en spandiensten: het kussen opschudden, een glaasje water aangeven;
  • het voorlezen voor iemand.

Hoe werkt het?

Als u hulp nodig hebt, wil de NPV u zo goed mogelijk van dienst zijn. Bent u benieuwd of u in uw woonplaats ook gebruik kunt maken van de thuishulp of terminale thuishulp van de NPV? Zoek dan naar een afdeling bij u in de buurt en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. De co√∂rdinator van de vrijwilligers zal vervolgens persoonlijk contact met u opnemen, om uw hulpvraag zo helder mogelijk te krijgen. De co√∂rdinator schat uw hulpvraag in en gaat op zoek naar een vrijwilliger die bij u past of naar mensen uit uw eigen netwerk die u kunnen helpen. In overleg met u bepaalt de co√∂rdinator wie er wordt benaderd. Als er een vrijwilliger is gevonden, volgt er een kennismakingsgesprek waarop van beide kanten ‚Äėja‚Äô of ‚Äėnee‚Äô gezegd kan worden. Gaan beide partijen akkoord, dan gaat de vrijwilliger aan de slag. De co√∂rdinator houdt contact met u (hulpvrager) en vrijwilliger en er wordt een termijn afgesproken wanneer de hulpvraag wordt ge√ęvalueerd.

Adviezen bij bezoek aan kwetsbaren

Nu de coronapandemie officieel voorbij is, hebben we weer gelegenheid om elkaar te ontmoeten. En dat gebeurt weer volop! Duizenden vrijwilligers van de NPV zoeken hulpvragers op om hulp en gezelschap te bieden. Vrijwillige thuishulp is onmisbaar!

Officieel zijn er geen coronamaatregelen meer. Toch is het zaak om ons gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten (die al dan niet veroorzaakt worden door het coronavirus). Het is altijd verstandig thuis te blijven als u ziek bent. Bij lichte klachten is het verstandig om vooraf met de coördinator of hulpvrager te bespreken of fysiek bezoek verstandig is. Zeker als het gaat om kwetsbare mensen. Draag desgewenst een mondneusmasker. Daarnaast blijven andere basismaatregelen verstandig: hoest en nies in uw elleboog, was regelmatig uw handen en zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Ervaringen

Ik ben mantelzorger en ook kostwinner. Dat is een pittige combinatie. Ik ben dankbaar dat de vrijwilligers van de NPV mij helpen bij het doen van mijn tuin en boodschappen. Dat maakt écht verschil!

Mijn vrouw heeft een psychiatrische ziekte. Ik vind het bijzonder dat twee vrijwilligers iedere week met haar gaan wandelen, zodat ik even tijd voor mezelf heb.


We wilden graag dat vader thuis kon sterven. Omdat we wisten dat de NPV-vrijwilligers ons konden ondersteunen, hebben we vader vanuit ziekenhuis naar huis laten overbrengen. Uiteindelijk hebben we vader zelf kunnen begeleiden. Maar het was veel waard om de NPV-afdeling als ruggensteun te hebben!