Overzicht weblogs

Jong nadenken over het einde …?!

09 juni 2021

Jong nadenken over het einde …?!

‘Wat nu als wij onverwacht sterven?’ Dat kan ook als je jong bent. Het zet aan tot nadenken, zo blijkt uit het gesprek met meneer en mevrouw Van der Wind. ‘In onze kennissenkring overleed op het alleronverwachts een jong echtpaar. Een kind van een half jaar oud bleef achter. Zelf waren we ook jong en onze jongens waren nog klein. Dat én de tijd waarin we leefden, een tijd waarin met het gezag van Gods Woord – toen al –  zo weinig rekening werd gehouden, zette ons stil. Het maakte dat we gingen nadenken over ons levenseinde. We voelden ons verantwoordelijk om er niet alleen over na te denken, maar ook daadwerkelijk dingen te regelen. Dat vraagt de Heere van ons.’

Euthanasievraag in coronajaar groter dan ooit

07 mei 2021

Euthanasievraag in coronajaar groter dan ooit

Niet eerder steeg het aantal euthanasiemeldingen zo hard als in coronajaar 2020. De toetsingscommissies ontvingen 6.938 meldingen, 9 procent meer dan het jaar ervoor. Dit is extra opmerkelijk, omdat het Expertisecentrum Euthanasie juist in 2020 wekenlang geen euthanasie uitvoerde.

Mantelzorg – mij een zorg?

07 april 2021

Mantelzorg – mij een zorg?

Mantelzorg en vrijwilligerswerk worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch is er een groot verschil: voor mantelzorg kies je namelijk niet. Het overkomt je. Het betreft zorg voor iemand met wie je een emotionele band hebt. Denk aan een moeder, een partner, een gehandicapte dochter of een vriend. Soms hebben mensen niet eens door dat ze mantelzorger zijn. ‘Ik zorg toch gewoon voor mijn vrouw?’ is dan hun antwoord.

NPV-campagne #24wekengrens

09 maart 2021

NPV-campagne #24wekengrens

Kent u dat gevoel? Dat je met kromme tenen naar een verhaal luistert, omdat het gewoon niet klopt wat iemand zegt? Dat gevoel overspoelde mij bij het bekijken van een Jinek uitzending (18-02-2021) waarin Kees van der Staaij en Pia Dijkstra met elkaar in gesprek gingen over abortus. Toen gesproken werd over de Nederlandse abortusgrens die op 24 weken ligt, merkte mevrouw Dijkstra op dat late abortussen heel weinig voorkomen en bijna altijd een medische reden hebben.   

Abortus vanwege handicap is discriminatie

15 februari 2021

Abortus vanwege handicap is discriminatie

Gaat het bij het ongeboren leven nu om een kind of niet? Deze vraag popte vorige week op tijdens een debat in de Eerste Kamer. Aan de orde was een initiatiefwetsvoorstel van Kamerleden van GroenLinks, PvdA en D66.

Hoe blijf ik trouw?

08 januari 2021

Hoe blijf ik trouw?

Van verschillende kanten kreeg ik de tip voor een boek. Niet zo één die in de top-10 van populaire boeken staat. Ook niet uitgestald op de leestafel van de doorsnee christelijke boekhandel. Ik moest er even naar op zoek en het kwam aan per post. De kerstvakantie was een uitgelezen kans om aan de slag te gaan.

Verwachting

30 december 2020

Verwachting

Het slotakkoord van 2020 is ingezet. In de media vliegen de terugblikken en jaaroverzichten je zonder een greintje barmhartigheid om de oren. Je wordt er bepaald niet vrolijker van. Coronacrisis, vluchtelingencrisis, toeslagencrisis, geestelijke crisis, klimaatcrisis, morele crisis, asielcrisis, kerkelijke crisis enzovoort. Zelfs christenen zouden pardoes de moed verliezen.

Wat is goede zorg voor mij?

21 december 2020

Wat is goede zorg voor mij?

De vraag: ‘Wat is goede zorg voor mij?’ houdt me bezig. Die kan ineens ook zomaar voor mezelf gelden. Ziek worden is niet voorbehouden aan ‘oud zijn’. Hoe ziet goede zorg eruit en wat houdt dat voor mij in?

Kind uit de diepvries: hoe is het mogelijk?!

14 december 2020

Kind uit de diepvries: hoe is het mogelijk?!

Bij sommige nieuwsberichten knipper je met je ogen. ‘Baby geboren uit ingevroren embryo van 27 jaar oud’ (NOS) is zo’n bericht. De geboorte van Molly Gibson brak een record. Molly-als-embryo werd ingevroren in oktober 1992. Ze werd ontdooid in februari 2020 en overleefde dus jaren, ja zelfs decennia, in bevroren toestand.

Vragen en persoonlijke keuzes: orgaandonatie en vaccinatie

27 november 2020

Vragen en persoonlijke keuzes: orgaandonatie en vaccinatie

‘Ik heb hem eindelijk ingevuld!’ meldt iemand in mijn naaste omgeving, hoorbaar opgelucht. Een dag later klinkt tijdens een boswandeling de vraag: ‘Weet jij al of je hem gaat halen?’ Deze dagen heb ik regelmatig diepgaande gesprekken over twee thema’s waar we als NPV keuzeondersteuning op bieden: orgaandonatie en vaccinatie.

Jullie geven alleen om óngeboren kinderen

20 november 2020

Jullie geven alleen om óngeboren kinderen

Respect en hulp voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Deze positieve boodschap was duidelijk zichtbaar tijdens de Week van het Leven 2020. Billboards langs snelwegen, reclamespotjes op tv, advertenties in dagbladen en berichten op sociale media. Veel Nederlanders konden er niet om heen. Dit heeft dan ook reacties opgeroepen. Opvallend vond ik de aard en toon van veel reacties. Leest u mee?

Week van de wilsverklaring

12 oktober 2020

Week van de wilsverklaring

Wat als u zelf ziek wordt? En uw eigen beslissingen niet meer kunt nemen? Wat is dan belangrijk
voor u?  Praten over ‘wat als’ is niet iets wat we dagelijks doen. Het is niet zo makkelijk om het gesprek daarover te voeren. We schuiven dat zo makkelijk voor ons uit.

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's