Overzicht weblogs

Leeftijd ‘eerste keer’ blijft stijgen en seks met een vaste partner is toch het fijnst

01 februari 2024

Leeftijd ‘eerste keer’ blijft stijgen en seks met een vaste partner is toch het fijnst

Rutgers presenteerde deze week haar rapport ‘Seks onder je 25e’. De resultaten werden vergeleken met soortgelijke onderzoeken uit 2012 en 2017. Daaruit blijken een paar opmerkelijke trends. Zo viel het op dat meiden veel vaker dan jongens met hun ouders en vrienden praten over zaken als zwangerschap en abortus. Het aantal soa’s bleef volgens dit onderzoek gelijk, ondanks een sterke vermindering van het gebruik van de pil en eerder alarm over gestegen gonorroe-besmettingen.

Haal je voldoening uit je werk?

26 januari 2024

Haal je voldoening uit je werk?

Onlangs kreeg ik de vraag: ‘Wat zorgt ervoor dat dit werk voldoening geeft? Juist in een wereld waarin steeds meer weerstand lijkt te zijn richting de waarden en normen die God ons aanreikt?’ Dat is best een interessante vraag. Op de meeste dagen komen wij vol goede moed op vóór het leven. Maar ik moet ook toegeven dat sommige zaken ons de moed in de schoenen doen zakken.

De ander zien

12 januari 2024

De ander zien

Iedere keer zag ik haar weer staan: de straatkrantverkoopster. Elke keer als ik boodschappen deed, keek ik haar aan en groette ik haar vriendelijk. Toch begon het op een gegeven moment te knagen. Deze vrouw heeft méér nodig. Ze heeft het nodig om gezien en gewaardeerd te worden als mens.

‘Oh Johanna, mag ik nog een kus van je?’

05 december 2023

‘Oh Johanna, mag ik nog een kus van je?’

Het doet Johanna Aarnoudse goed als een oudere die ze meeneemt voor een wandeling blij opveert, of als ze ‘s ochtends vroeg iemand begeleidt bij een ziekenhuisbezoekje en dat ontvangen wordt met een glimlach. ‘Het vrijwilligerswerk geeft me ontzettend veel voldoening’, vertelt ze.

Het gevaar van bevestigende transgenderzorg

28 november 2023

Het gevaar van bevestigende transgenderzorg

Hoe Zembla aankaart wat bijna niemand durft

Hoe selectief media zijn, trof mij eind oktober weer eens. Het bleef doodstil bij de NOS en overige media rondom de aflevering van ZEMBLA over behandeling bij een Amsterdamse genderkliniek. Een belangrijk thema, volgens de makers Sander Rietveld en Rosalyn Saab.

Sterven door te stoppen met voeding en vocht: mooi, menswaardig en onschuldig?

15 november 2023

Sterven door te stoppen met voeding en vocht: mooi, menswaardig en onschuldig?

‘Een mooie en menswaardige manier van sterven’, vinden sommigen het stoppen met eten en drinken met de dood tot gevolg. Onderaan artikelen over deze manier van sterven lees ik: ‘Denk je aan zelfmoord? Praten over zelfmoord helpt en kan op 113.nl.’ De tegenstelling tussen die boodschappen vind ik verwarrend. Is het wel echt zo mooi, menswaardig en onschuldig om deze manier van sterven te faciliteren?

Kritiek op RIVM-symposium: ‘De abortuspil is geen snoepje!’

13 oktober 2023

Kritiek op RIVM-symposium: ‘De abortuspil is geen snoepje!’

Vorige maand organiseerde het RIVM samen met het leernetwerk KOOZ een symposium over onbedoelde zwangerschappen. De keynote-spreker was opvallend gekleurd over de mogelijkheden die een vrouw bij ongewenste zwangerschap heeft. Abortusarts en activist Rebecca Gomperts gaf een lezing waarin de abortuspil verheven werd als wondermiddel en waarin het liberale abortusbeleid van Nederland te streng werd genoemd. Dat werd echter niet door iedereen voor zoete koek geslikt. En terecht.

Van wilsverklaring naar wensverklaring?

07 oktober 2023

Van wilsverklaring naar wensverklaring?

Vandaag is de Dag van de Wilsverklaringen. Deze dag is in het leven geroepen door de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie). Op die dag geven zij aandacht aan de zelfgekozen dood. Lees hier de blog van Susanne Postma: ‘Van wilsverklaring naar wensverklaring?’ 

Onvervulde kinderwens – worsteling tussen verlangen, mogelijkheden en grenzen

13 september 2023

Onvervulde kinderwens – worsteling tussen verlangen, mogelijkheden en grenzen

‘Geen kinderwens meer’, schreef de gynaecoloog in het medisch dossier. Het stel tegenover hem wilde niet verder met de medische behandelmogelijkheden die hij voorstelde.
Toch vonden ze deze drie woorden van de gynaecoloog uiterst pijnlijk.

Wie dat wil mag best 90 worden!

22 augustus 2023

Wie dat wil mag best 90 worden!

Nederlanders worden steeds ouder. Dat vinden we over het algemeen fijn. Toch stijgt tegelijk het aantal ouderen dat naar de dood verlangt. En is het eigenlijk wel zo nobel om oud te willen worden, als we kijken naar wat dat doet met de samenleving als geheel? Ik las daarover een interview met publieksfilosofie Marli Huijer. Zij vindt dat ouderen te individualistisch zijn gaan kijken naar hun eigen leven en sterven.

Zomereenzaamheid

03 juli 2023

Zomereenzaamheid

Het is al enige tijd heerlijk weer buiten. De zon schijnt uitbundig en de vakantieperiode dient zich aan. Een aantal mensen is al vertrokken, voor het hoogseizoen start. En als straks het hoogseizoen begonnen is, trekken we er massaal op uit om vakantie te vieren. Het is heerlijk – en goed! – om de deur dicht te trekken en in een andere omgeving tot rust te komen.

De les van een visser

14 juni 2023

De les van een visser

Er was eens een visser. Iedere dag zat hij met z’n hengel aan de oever van een meer. Op een dag kwam er een man langs. De twee raakten in gesprek. De man zei tegen de visser: ‘Als je slim bent, dan koop je netten, want dan kun je veel méér vissen vangen.’ De visser antwoordde: ‘En dan?’ ‘Nou’, vervolgde de man enthousiast, ‘dan houd je elke dag tijd over!’ Waarop de visser vroeg: ‘En dan?’ De man keek de visser verwonderd aan: ‘Man, dan kun je de tijd die je overhoudt, besteden aan dingen die je leuk vindt!’ ‘Juist’, antwoordde de visser, ‘en dat is precies wat ik nu aan het doen ben: vissen!’

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's