Overzicht weblogs

Gehuurde baarmoeders, bestelde kinderen

24 maart 2023

Gehuurde baarmoeders, bestelde kinderen

Draagmoederschap is een stille aanwezige in de medische ethiek. Waar sommige medisch-ethische kwesties lijken afgedaan, verdwijnen andere wat stilletjes uit de publieke opinie en weer andere staan er opeens weer prominent op. In die tweede categorie valt draagmoederschap. Dat onderwerp haalt het nieuws niet zo vaak; het is maar ingewikkeld. En de meeste mensen voelen wel aan dat het thema hete hangijzers met zich meeneemt. Toch heeft het aan actualiteit niet ingeboet, zelfs niet zeven jaar nadat het rapport ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ verscheen.

Genderdysforie

10 maart 2023

Genderdysforie

Genderdysforie  
Anders en toch hetzelfde

Het voelt prettig als je een beetje hetzelfde bent als de mensen met wie je omgaat. In de kerk kun je dat ervaren of in contact met vrienden. Een beetje hetzelfde zijn is gemakkelijk en vanzelfsprekend, omdat je elkaar begrijpt.
Het wordt moeilijker als we anders zijn dan anderen. Ik weet niet hoe het jou vergaat, althans; van mij vraagt het meer om de vreemde eend in de bijt te zijn dan om me ergens onderdeel van te voelen.

Anticonceptie is het gesprek waard

17 februari 2023

Anticonceptie is het gesprek waard

Afgelopen week verscheen er een blog op het platform Power to the Mama’s over het onderwerp anticonceptie. Een korte peiling hierover op haar platform leverde heel veel reacties op. Die reacties gaven mij stof tot nadenken. Anticonceptie is een onderwerp dat leeft. Dit thema roept veel op en brengt veel vragen met zich mee. Toch is het een onderwerp waar we niet makkelijk met elkaar over in gesprek gaan.

Abortus gaat over ongeboren leven en hoort daarom echt in het strafrecht

03 februari 2023

Abortus gaat over ongeboren leven en hoort daarom echt in het strafrecht

BNNVARA en het Humanistisch Verbond hebben de handen ineengeslagen om abortus via een burger­initiatief uit het Wetboek van Strafrecht (WvSr) te krijgen. Onverstandig, juist omdat abortus niet zomaar iets is.

Hebben jongeren meer behoefte aan abortusdiscussie?

24 januari 2023

Hebben jongeren meer behoefte aan abortusdiscussie?

Regelmatig krijgt de NPV verzoeken voor interviews met studenten en scholieren. Het thema abortus is daarbij veruit het meest gekozen thema. De laatste jaren lijkt het alsof jongeren die naar seculiere scholen gaan het schroom van zich af hebben geworpen en dit gevoelige onderwerp steeds vaker kiezen. En wat blijkt: tijdens die gesprekken komen ze er soms achter dat ook zij best kritiek hebben op de abortuswet. Heeft de ogenschijnlijk hernieuwde aandacht te maken met een bepaalde honger naar informatie, over beide kanten van de discussie, die hun omgeving te weinig kan stillen?

Gelukkig januari!

02 januari 2023

Gelukkig januari!

Januari is de beste maand voor het geloof. Met enig schuldgevoel ervaar ik opluchting als de decembermaand voorbij is. Het is geweldig om je hart op te halen aan de geboorte van Christus en daar bij stil te staan. Dat geldt ook de erediensten rond de jaarwisseling. Hoe goed is God en hoe lief is mij Zijn gemeente! Maar het is zoveel. Al die diensten in korte tijd. De kerstvieringen, meditaties, liederen en die overvloeiende gebeden. Zoveel woorden die ook nog doorleefd zouden moeten worden. En daar omheen de verplichtingen van gezin en familie. Er moet sfeer en gezelligheid zijn, want zo hoort dat in december. Zoveel activiteiten rond kerst, dat we het niet eens merken als Jezus ontbreekt. Er is geen tijd waarin het moeilijker is om met Gód bezig te zijn dan in de decembermaand.

Een kleine schakel in een mooie hulplijn

30 december 2022

Een kleine schakel in een mooie hulplijn

Inmiddels is ze 25 jaar betrokken bij de Advieslijn 24/7. Janny Brokking was een van de eerste vrijwilligers toen deze belangrijke hulplijn in 1997 van start ging. Het feit dat zij nog steeds betrokken is laat zien dat dit werk haar hart heeft. We stellen haar een paar vragen.

Het reilen en zeilen bij abortusklinieken geeft een bittere nasmaak

22 december 2022

Het reilen en zeilen bij abortusklinieken geeft een bittere nasmaak

Onlangs prijkte er in het NRC een uitgebreid verslag van twee journalisten die een week meeliepen bij abortusklinieken. De aandacht voor hun werk was overwegend positief. Naast nieuwe inzichten gaf het mij toch een nasmaak. Op ethisch vlak blijven er vraagtekens staan.

Orgaandonatie, voor jou (nog) een vraag?

16 december 2022

Orgaandonatie, voor jou (nog) een vraag?

Ben jij (bijna) 18+? Dan heb je misschien de brief over orgaandonatie al ontvangen. En, weet jij al wat je kiest? Of twijfel je nog?

‘Wie zit er op mij te wachten?’

23 november 2022

‘Wie zit er op mij te wachten?’

Eigenlijk had ik geen tijd voor een telefoontje. Toch nam ik op. De beller, Anneke noem ik haar, viel met de deur in huis: ‘Ik voel me eenzaam’. Ik besloot mijn werk even te vergeten en te luisteren naar Anneke.

De (on)zekerheid van prenataal onderzoek

19 november 2022

De (on)zekerheid van prenataal onderzoek

‘Het onzichtbare van een zwangerschap maakt […] dat er veel vragen kunnen zijn. Is het kindje wel gezond? En voor velen fijn om te weten: is het een jongetje of een meisje?’ Dat schrijft Daniëlle Koudijs – oprichter van het online platform Power to the Mamas – in een recente blog over prenataal onderzoek.  Voorafgaand aan het schrijven van de blog had zij een korte peiling gedaan onder moeders over hun ervaringen met prenatale screening. De resultaten daarvan nam ze daarin mee.

Campagne Gendertwijfel: een oproep tot debat

15 november 2022

Campagne Gendertwijfel: een oproep tot debat

Misschien heeft u ze wel gezien afgelopen najaar: posters in bushokjes over Gendertwijfel. Ze waren onderdeel van een grotere campagne, waaraan de NPV meewerkte, die opriep tot debat over de voorgestelde Transgenderwet. We spraken daarover met mede-initiatiefnemer Bart Jan Spruyt.

 

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's