Overzicht weblogs

Onvervulde kinderwens – worsteling tussen verlangen, mogelijkheden en grenzen

13 september 2023

Onvervulde kinderwens – worsteling tussen verlangen, mogelijkheden en grenzen

‘Geen kinderwens meer’ schreef de gynaecoloog in het medisch dossier. Het stel tegenover hem wilde niet verder met de medische behandelmogelijkheden die hij voorstelde.
Die drie woorden deden pijn.

Wie dat wil mag best 90 worden!

22 augustus 2023

Wie dat wil mag best 90 worden!

Nederlanders worden steeds ouder. Dat vinden we over het algemeen fijn. Toch stijgt tegelijk het aantal ouderen dat naar de dood verlangt. En is het eigenlijk wel zo nobel om oud te willen worden, als we kijken naar wat dat doet met de samenleving als geheel? Ik las daarover een interview met publieksfilosofie Marli Huijer. Zij vindt dat ouderen te individualistisch zijn gaan kijken naar hun eigen leven en sterven.

Zomereenzaamheid

03 juli 2023

Zomereenzaamheid

Het is al enige tijd heerlijk weer buiten. De zon schijnt uitbundig en de vakantieperiode dient zich aan. Een aantal mensen is al vertrokken, voor het hoogseizoen start. En als straks het hoogseizoen begonnen is, trekken we er massaal op uit om vakantie te vieren. Het is heerlijk – en goed! – om de deur dicht te trekken en in een andere omgeving tot rust te komen.

De les van een visser

14 juni 2023

De les van een visser

Er was eens een visser. Iedere dag zat hij met z’n hengel aan de oever van een meer. Op een dag kwam er een man langs. De twee raakten in gesprek. De man zei tegen de visser: ‘Als je slim bent, dan koop je netten, want dan kun je veel méér vissen vangen.’ De visser antwoordde: ‘En dan?’ ‘Nou’, vervolgde de man enthousiast, ‘dan houd je elke dag tijd over!’ Waarop de visser vroeg: ‘En dan?’ De man keek de visser verwonderd aan: ‘Man, dan kun je de tijd die je overhoudt, besteden aan dingen die je leuk vindt!’ ‘Juist’, antwoordde de visser, ‘en dat is precies wat ik nu aan het doen ben: vissen!’

De ongenode gast… laat hem niet zitten

12 mei 2023

De ongenode gast… laat hem niet zitten

Ze kunnen zomaar naast je komen zitten, als ongenode gasten: vragen, keuzes en ingewikkelde dilemma’s. Ze dringen zich soms opeens aan je op en laten je niet meer met rust. Wat te doen?

De ongelovige ‘pro-lifer’; bestaat die?

03 mei 2023

De ongelovige ‘pro-lifer’; bestaat die?

Het idee dat een kind meer is dan een soort non-persoon was niet altijd vanzelfsprekend. Dan heb ik het nog niet zozeer over de rechten van kinderen om bijvoorbeeld geen zware arbeid te hoeven verrichten of het recht op scholing, maar nog een stuk fundamenteler. Het recht op leven was, zeker voor pasgeboren kinderen, voor veel mensen niet gelijkwaardig aan die van volwassenen. De oudheid geeft er blijk van dat Europa lange tijd het toneel was van grote onderwaardering van het kind als autonome individu. Gelukkig is dat tegenwoordig heel anders. Hoewel… misschien niet helemaal.

Een beker koud water

05 april 2023

Een beker koud water

Een bemoediging voor vrijwilligers 

Wat stelt dat nu voor? Een beker koud water. Niet veel…

Debat over embryogebruik kan wel wat gezonde polarisatie gebruiken

05 april 2023

Debat over embryogebruik kan wel wat gezonde polarisatie gebruiken

Uitbreiding van de embryowet is hét medisch-ethische thema waarmee VVD en D66 samen ‘vooruit’ willen, schrijft Elise van Hoek in EW. ‘Daarom bereiden ze nieuwe initiatiefwetgeving voor. Naast de uitbreiding van de huidige embryoselectie willen zij ook de creatie van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek toestaan. Dat is nu nog verboden. Het maakt onderzoek naar de vroegste ontwikkeling van het embryo mogelijk en opent de deur om embryo-DNA te veranderen.’

Gehuurde baarmoeders, bestelde kinderen

24 maart 2023

Gehuurde baarmoeders, bestelde kinderen

Draagmoederschap is een stille aanwezige in de medische ethiek. Waar sommige medisch-ethische kwesties lijken afgedaan, verdwijnen andere wat stilletjes uit de publieke opinie en weer andere staan er opeens weer prominent op. In die tweede categorie valt draagmoederschap. Dat onderwerp haalt het nieuws niet zo vaak; het is maar ingewikkeld. En de meeste mensen voelen wel aan dat het thema hete hangijzers met zich meeneemt. Toch heeft het aan actualiteit niet ingeboet, zelfs niet zeven jaar nadat het rapport ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ verscheen.

Genderdysforie

10 maart 2023

Genderdysforie

Genderdysforie  
Anders en toch hetzelfde

Het voelt prettig als je een beetje hetzelfde bent als de mensen met wie je omgaat. In de kerk kun je dat ervaren of in contact met vrienden. Een beetje hetzelfde zijn is gemakkelijk en vanzelfsprekend, omdat je elkaar begrijpt.
Het wordt moeilijker als we anders zijn dan anderen. Ik weet niet hoe het jou vergaat, althans; van mij vraagt het meer om de vreemde eend in de bijt te zijn dan om me ergens onderdeel van te voelen.

Anticonceptie is het gesprek waard

17 februari 2023

Anticonceptie is het gesprek waard

Afgelopen week verscheen er een blog op het platform Power to the Mama’s over het onderwerp anticonceptie. Een korte peiling hierover op haar platform leverde heel veel reacties op. Die reacties gaven mij stof tot nadenken. Anticonceptie is een onderwerp dat leeft. Dit thema roept veel op en brengt veel vragen met zich mee. Toch is het een onderwerp waar we niet makkelijk met elkaar over in gesprek gaan.

Abortus gaat over ongeboren leven en hoort daarom echt in het strafrecht

03 februari 2023

Abortus gaat over ongeboren leven en hoort daarom echt in het strafrecht

BNNVARA en het Humanistisch Verbond hebben de handen ineengeslagen om abortus via een burger­initiatief uit het Wetboek van Strafrecht (WvSr) te krijgen. Onverstandig, juist omdat abortus niet zomaar iets is.

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's