Mantelzorg

Mantelzorg: het woord voelt als een warme deken. En dat is het ook: je zorgt langdurig en vrijwillig voor iemand in je omgeving die dat zelf niet meer kan. Je kunt bijvoorbeeld mantelzorger zijn voor een opa of oma, een echtgenoot of partner, maar ook voor een vriend met een ernstige ziekte of een gehandicapte tante met een beperking.

In Nederland is 1 op de 3 mensen mantelzorger. Het is heel mooi om voor elkaar te zorgen, maar kan ook veel druk opleveren.


In het kort 

  • Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk. Je kiest niet voor mantelzorg. Daarom kan mantelzorg ook belastend zijn.
  • De NPV kan helpen om in uw situatie de juiste handvatten te geven.
  • Een lokale afdeling kan ook taken uit handen nemen, zoals boodschappen doen.
  • Heeft u behoefte aan een lezing, toerusting of extra leesmateriaal over dit onderwerp? Ga naar de NPV-Academie!

[Tekst loopt door onder de afbeelding]

Mantelzorg

Informatie

Wat is mantelzorg?

Wanneer ben je mantelzorger?

Mantelzorg is zorg aan iemand uit de directe omgeving. Een mantelzorger krijgt hier niet voor betaald, maar verleent zorg vanuit de persoonlijke band met de zorgvrager. Mantelzorg is vaak langdurig, bijvoorbeeld voor een oudere, iemand met een beperking of een chronisch zieke. Mantelzorg is niet de alledaagse zorg, zoals de zorg voor een gezond kind alledaags is.

Wat is het verschil met vrijwilligerswerk?

Mantelzorg is iets anders dan vrijwilligerswerk. Een mantelzorger ondersteunt omdat er sprake is van een persoonlijke (familie)band en omdat de zorg nodig en onvermijdelijk is.

Een vrijwilliger kiest ervoor zichzelf beschikbaar te stellen voor hulp aan anderen en wordt daarna aan een hulpvrager gekoppeld, die hij meestal nog niet kent.

Wat als mantelzorg te zwaar wordt?

1 op de 7 mantelzorgers geeft aan dat het hen (best wel) zwaar valt om voor iemand anders te zorgen, terwijl tegelijkertijd de familie- of vriendschapsband maakt dat ze blijven zorgen. De NPV, andere organisaties en de gemeente kunnen helpen bij het verlichten van de taak. Lees meer onder het kopje ‘Hulpaanbod’.

Opvattingen

Wat vindt de NPV van dit thema?

Een belangrijke christelijke waarde

Een belangrijke christelijke waarde is omzien naar elkaar. Iets doen voor een naaste doet recht aan de natuurlijke verhoudingen. Het is onvermijdelijk dat dit soms offers kost.

Mantelzorg niet verplichten

Tegelijkertijd kan mantelzorg ook erg belastend zijn, als het beroep op de mantelzorger te groot wordt. Daarom is het belangrijk dat mantelzorg nooit verplicht wordt gesteld.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorg kan ook teveel worden. Belasting hoort erbij, óverbelasting moet voorkomen worden. Opvang en ondersteuning voor mantelzorgers zijn daarom van groot belang. Zowel de omgeving als de gemeentelijke overheid kan hierbij helpen. Als een hulpvraag over meerdere personen verdeeld kan worden, is mantelzorg veel langer vol te houden. Voor kerken ligt hier een belangrijke taak. Heeft u hulp nodig? Kijk onder ‘Hulpaanbod’ en ‘Meer weten’ voor meer informatie.

Opvattingen

Hulpaanbod

"De NPV heeft mij erg goed geholpen!"

Heeft u praktische hulp nodig?

De NPV ondersteunt mantelzorgers met thuishulpvrijwilligers die de mantelzorger even kunnen vervangen, of juist een luisterend oor kunnen bieden. We verwijzen ook graag naar de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers, MantelzorgNL.

Heeft u praktische hulp nodig?  
Heeft u praktische hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling bij u in de buurt.

Zoek een afdeling in mijn buurt

Als u persoonlijk met mantelzorg te maken heeft, herkent u misschien deze vragen wel:

  • We maken ons zorgen over onze tante die in de war raakt en alle zorg weigert. Hoe zorgen we voor een veilige situatie?
  • Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen dat mijn vrouw opgenomen wordt in een verpleeghuis. Mijn omgeving dringt daar op aan. Wat moet ik doen?
  • Ik sta altijd klaar voor een ander, maar wie is er voor mij?
  • Wie levert de mantelzorg als ik ga studeren? Ik kan het niet aan een ander overlaten, want niemand begrijpt wat mijn vader nodig heeft.

Op deze pagina leest u informatie over het onderwerp mantelzorg. Maar ook voor dit soort persoonlijke vragen staat de NPV voor u klaar. Neem contact op met een NPV-afdeling in uw buurt. Dan kijken we samen met u hoe we u kunnen helpen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bijdrage NPV voor verkiezingsprogramma’s: ‘Bescherm het leven’

02 augustus 2023

Bijdrage NPV voor verkiezingsprogramma’s: ‘Bescherm het leven’

In november zijn er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. Wat de NPV betreft laten de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s zien dat zij kiezen voor de zorg voor en de beschermwaardigheid van het leven. In een brief aan de partijen heeft de NPV daarvoor aandachtspunten meegegeven.

Ken jij Maria Mantelzorg?

08 november 2018

Ken jij Maria Mantelzorg?

Jarenlang zorgde ze voor haar inmiddels overleden moeder. Met liefde, dat vooropgesteld. Het was niet meer dan logisch dat zij die rol op zich nam; ze was alleenstaand en woonde in de buurt. Haar broers hadden een gezin en gewichtige (neven)functies. Als je in de weer bent voor kerk en staat en je nachtrust toch al onder vuur ligt, kun je niet ook nog eens met je moeder naar een controle-afspraak in het ziekenhuis. Dat zou hun zus wel begrijpen. Ja, dat deed ze. En toch knaagt er iets …

Vrijwilligers gaan vaak over hun grenzen heen

01 november 2018

Vrijwilligers gaan vaak over hun grenzen heen

Instead of show do a slideDown function