Jaarlijks vindt in de eerste week van oktober de Week tegen Eenzaamheid plaats. Een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid. Deze week is onderdeel van Eén tegen eenzaamheid. Deze website staat boordevol met informatie, inspiratie en (lokale) initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan.
Eenzaamheid is: je niet verbonden voelen. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar problemen ontstaan wanneer dit te lang duurt.
Eenzaamheid kan lichamelijke of psychische klachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan depressieve klachten, slaapproblemen, angsten en hart- en vaatziekten. Mensen die eenzaam zijn, hebben niet het soort contact waar ze behoefte aan hebben. Ze kunnen nooit eens écht hun hart luchten. Maar het samen kunnen zijn en spreken is wel een basisvoorwaarde voor ons bestaan.
In 2020 gaf ruim 4 op de 10 Nederlanders aan dat zij zichzelf eenzaam voelen. Ruim 10 procent van de Nederlanders voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam.
Wilt u meer weten over eenzaamheid? Kijk dan op www.stopeenzaamheidzelf.nl/.
Als u zich eenzaam voelt, kunt u hulp vragen bij een organisatie, bijvoorbeeld bij de lokale afdeling van de NPV. Een vrijwilliger kan helpen om weer een sociaal netwerk op te zetten.
Bent u niet eenzaam, maar wilt u juist helpen? Kijk voor meer informatie onder het kopje ‘Hulpaanbod’.
De bestrijding van eenzaamheid hoort voor de NPV bij de bescherming van het leven. We willen daarom graag helpen om eenzaamheid te bestrijden.
Mensen zijn bedoeld om samen te leven met andere mensen. Dat lezen we al in Genesis 2: Adam krijgt een vrouw naast zich, zodat hij niet langer alleen is. We hebben als mens liefde en erkenning nodig. Dat begint met contact, zien en gezien worden. Het is een scheppingsgegeven dat we elkaar nodig hebben.
Eenzaamheid bedreigt mensenlevens. Het is moeilijk meetbaar, maar het is wel voorstelbaar dat er een verband is tussen de toenemende roep om zelf te mogen bepalen wanneer je leven ‘voltooid’ is en eenzaamheid. Daarom vindt de NPV het belangrijk om samen de eenzaamheid te verminderen.
Bijvoorbeeld door samen activiteiten te ondernemen, bezoeken af te leggen, of het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ door te lopen.
Bent u eenzaam? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling bij u in de buurt. Maar u kunt ook hier uw gegevens achterlaten.
Kijk ook eens op www.stopeenzaamheidzelf.nl.
Wilt u zich inzetten als vrijwilliger? Daar zijn we blij mee. U kunt contact opnemen met de afdeling in uw regio. U kunt ook hier uw gegevens achterlaten.
Is er geen NPV-afdeling in uw buurt? Doe dan mee met Schatzoeken. Of kijk of u van betekenis kunt zijn in bijvoorbeeld een buurthuis. U mag ook altijd de NPV bellen als u graag iemand wilt laten meedenken over wat u kunt doen.
Misschien herkent u wel een van de volgende vragen:
Op deze themapagina en op de pagina Schatzoeken vindt u al veel informatie. Hebt u een persoonlijke vraag, bijvoorbeeld hoe de NPV u kan helpen of hoe u aan de slag kunt in uw eigen omgeving? Neem dan contact op met de NPV-afdeling bij u in de buurt.
23 november 2022
Eigenlijk had ik geen tijd voor een telefoontje. Toch nam ik op. De beller, Anneke noem ik haar, viel met de deur in huis: ‘Ik voel me eenzaam’. Ik besloot mijn werk even te vergeten en te luisteren naar Anneke.
02 februari 2017
05 december 2016
De NPV is er om u van goede informatie te voorzien. Wilt u ons helpen om daar ook in de toekomst mee door te kunnen gaan?