Eenzaamheid

Eenzaamheid betekent: je niet verbonden voelen. Eenzaamheid is een gevoel dat iedereen wel herkent. Het is bijvoorbeeld normaal dat een nieuwe levensfase ervoor zorgt dat je op zoek gaat naar andere contacten. Bijvoorbeeld het veranderen van opleiding of werk of het aangaan van een relatie. Maar ook verhuizen of het overlijden van een dierbare kan erg lastig zijn.

Bijna iedereen maakt wel periodes van eenzaamheid door. Maar er ontstaan problemen als eenzaamheid te lang duurt. Het is dan steeds moeilijker om eenzaamheid te doorbreken. En het kan zelfs zorgen voor grote gezondheidsproblemen.


In het kort 

[Tekst loopt door onder de afbeelding]

Eenzaamheid

Informatie

Wat is eenzaamheid?

Wanneer ben je eenzaam?

Eenzaamheid is: je niet verbonden voelen. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar problemen ontstaan wanneer dit te lang duurt.

Eenzaamheid kan lichamelijke of psychische klachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan depressieve klachten, slaapproblemen, angsten en hart- en vaatziekten. Mensen die eenzaam zijn, hebben niet het soort contact waar ze behoefte aan hebben. Ze kunnen nooit eens écht hun hart luchten. Maar het samen kunnen zijn en spreken is wel een basisvoorwaarde voor ons bestaan.

Hoeveel mensen voelen zich eenzaam?

In 2020 gaf ruim 4 op de 10 Nederlanders aan dat zij zichzelf eenzaam voelen. Ruim 10 procent van de Nederlanders voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam.

Wilt u meer weten over eenzaamheid? Kijk dan op www.stopeenzaamheidzelf.nl/.

Iets doen tegen eenzaamheid

Als u zich eenzaam voelt, kunt u hulp vragen bij een organisatie, bijvoorbeeld bij de lokale afdeling van de NPV. Een vrijwilliger kan helpen om weer een sociaal netwerk op te zetten.
Bent u niet eenzaam, maar wilt u juist helpen? Kijk voor meer informatie onder het kopje ‘Hulpaanbod’.

Opvattingen

Wat doet de NPV met dit thema?

De bestrijding van eenzaamheid hoort voor de NPV bij de bescherming van het leven. We willen daarom graag helpen om eenzaamheid te bestrijden.
Mensen zijn bedoeld om samen te leven met andere mensen. Dat lezen we al in Genesis 2: Adam krijgt een vrouw naast zich, zodat hij niet langer alleen is. We hebben als mens liefde en erkenning nodig. Dat begint met contact, zien en gezien worden. Het is een scheppingsgegeven dat we elkaar nodig hebben.
Eenzaamheid bedreigt mensenlevens. Het is moeilijk meetbaar, maar het is wel voorstelbaar dat er een verband is tussen de toenemende roep om zelf te mogen bepalen wanneer je leven ‘voltooid’ is en eenzaamheid. Daarom vindt de NPV het belangrijk om samen de eenzaamheid te verminderen.

 

Opvattingen

Hulpaanbod

"Samen kunnen we eenzaamheid verminderen!"

De NPV maakt graag gebruik van de kracht van haar vrijwilligers om eenzaamheid te bestrijden.

Bijvoorbeeld door samen activiteiten te ondernemen, bezoeken af te leggen, of het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ door te lopen.

Heeft u hulp nodig?

Bent u eenzaam? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling bij u in de buurt. Maar u kunt ook hier uw gegevens achterlaten.
Kijk ook eens op www.stopeenzaamheidzelf.nl.

Wilt u hulp aanbieden?

Wilt u zich inzetten als vrijwilliger? Daar zijn we blij mee. U kunt contact opnemen met de afdeling in uw regio. U kunt ook hier uw gegevens achterlaten.
Is er geen NPV-afdeling in uw buurt? Doe dan mee met Schatzoeken. Of kijk of u van betekenis kunt zijn in bijvoorbeeld een buurthuis. U mag ook altijd de NPV bellen als u graag iemand wilt laten meedenken over wat u kunt doen.

Zoek een afdeling in mijn buurt

Vrijwilliger worden bij de NPV?

Ja, ik wil me aanmelden

Ik heb een vraag over eenzaamheid. Kan de NPV mij helpen?

Misschien herkent u wel een van de volgende vragen:

  • Ik voel me eenzaam. Wat kan ik daartegen doen?
  • Wat kan ik doen om mijn eenzame vriend te helpen?
  • Is het mijn eigen schuld als ik eenzaam ben?
  • Hoe kan ik anderen helpen om hun eenzaamheid te doorbreken?

Op deze themapagina en op de pagina Schatzoeken vindt u al veel informatie. Hebt u een persoonlijke vraag, bijvoorbeeld hoe de NPV u kan helpen of hoe u aan de slag kunt in uw eigen omgeving? Neem dan contact op met de NPV-afdeling bij u in de buurt.

Gerelateerde nieuwsberichten

‘Wie zit er op mij te wachten?’

23 november 2022

‘Wie zit er op mij te wachten?’

Eigenlijk had ik geen tijd voor een telefoontje. Toch nam ik op. De beller, Anneke noem ik haar, viel met de deur in huis: ‘Ik voel me eenzaam’. Ik besloot mijn werk even te vergeten en te luisteren naar Anneke.

Manifest Waardig ouder worden

02 februari 2017

Manifest Waardig ouder worden

‘Voltooid leven’ kent nauwelijks medische gebreken

05 december 2016

‘Voltooid leven’ kent nauwelijks medische gebreken