Onvervulde kinderwens – worsteling tussen verlangen, mogelijkheden en grenzen

Ali van Dijk

Medewerker Advies & Toerusting

13 september 2023

‘Geen kinderwens meer’, schreef de gynaecoloog in het medisch dossier. Het stel tegenover hem wilde niet verder met de medische behandelmogelijkheden die hij voorstelde.
Toch vonden ze deze drie woorden van de gynaecoloog uiterst pijnlijk.

Dat verdriet was merkbaar toen de betrokken vrouw deze ervaring met mij deelde. Want het diepe verlangen naar een eigen kindje was niet weg. Zij en haar man waren alleen tot de overtuiging gekomen dat de beschikbare behandeling voor hun geweten een grens overging. Hoe moeilijk ook, zij hadden die grens getrokken. Het stellen van die grens bracht ook pijn met zich mee: daarmee kwam er namelijk een einde aan een mogelijkheid die de dokter bood om tot de vervulling van hun verlangen te komen. Het was een beslissing genomen in gebed. In die beslissing voelden ze zich niet begrepen door de arts. Hun besluit was moeilijk én moedig.

Veel vragen, veel informatie

Deze ervaring is er een. Maar er zijn er zoveel meer: ervaringen van stellen die na kortere of langere tijd van hopen en verlangen en herhaaldelijke teleurstellingen voorzichtig de stap naar de dokter zetten. Is er iets mis? Wat is er mis? Is er iets aan te doen? Na een onderzoekstraject volgt de uitslag: (sterk) verminderde vruchtbaarheid bij man en/of vrouw, of geen aanwijsbare oorzaken gevonden…  En na de uitslag een medisch advies. Er ligt veel informatie, veel om over na te denken, met elkaar over te praten, om biddend en zoekend een weg in te vinden. Een eerste behandeltraject volgt, maar biedt niet het gewenste resultaat. Er volgt een nieuw advies, nieuwe informatie, nieuwe vragen.

Voor veel informatie kun je bij je arts terecht. Tegelijkertijd zijn er vragen die een arts niet altijd kan beantwoorden. Soms ook vragen waarin je je niet begrepen voelt door je arts. Of vragen die een arts niet altijd vanuit zichzelf met je zal bespreken. Hij wil je helpen bij het vervullen van je wens en schetst daarom de mogelijkheden die er zijn.

Een proces vol keuzes

Maar wat zegt de Bijbel over het krijgen van kinderen? Wanneer begint menselijk leven eigenlijk? En wat betekent dit voor de keuzes die je maakt? Vragen te over. De ervaring leert dat het belangrijk is om deze vragen samen te doordenken voordat je daadwerkelijk stappen zet. Zodat je niet in een situatie terecht komt die je helemaal niet had gewild. Zo kun je namelijk onbedoeld alsnog in een gewetensconflict terechtkomen. Ervaringen van dit soort ongewilde situaties horen we ook bij de NPV.

Ondertussen ga je door een proces dat impact heeft op verschillende facetten van je leven. Denk aan je relatie als man en vrouw: jullie zijn twee verschillende mensen met eigen vragen, emoties, visies. Maar ook op de relaties met anderen in familie- en vriendenkring kan je situatie zijn weerslag hebben. Wat deel je wel, wat niet? Hoe ga je om met vragen en adviezen van anderen? Wat doet dit alles met je omgang met leeftijdgenoten waar wel kinderen worden geboren? En wat doet het met je toekomstperspectief?

NPV-keuzehulp ‘Omgaan met verminderde vruchtbaarheid’

Misschien roept dit herkenning bij je op. Omdat je zelf met deze situatie te maken hebt, of omdat je die herkent bij iemand in je nabije omgeving. Omdat we beseffen hoeveel er op je afkomt, heeft de NPV sinds september een nieuwe (online) keuzehulp beschikbaar. Daarin gaan we in op al die verschillende aspecten. In alle rust kun je thuis via informatie, filmpjes, opdrachten en ervaringsverhalen ontdekken wat voor jullie belangrijk is en welke keuzes daarbij passen. Na afronding kun je je opgeven voor een online meeting en/of een fysieke bijeenkomst om overgebleven vragen verhelderd te krijgen. We hopen jullie hiermee een steuntje in de rug te bieden.

Maak de keuzehulp

Onvervulde kinderwens – worsteling tussen verlangen, mogelijkheden en grenzen

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's
Instead of show do a slideDown function