Vragen en persoonlijke keuzes: orgaandonatie en vaccinatie

27 november 2020

‘Ik heb hem eindelijk ingevuld!’ meldt iemand in mijn naaste omgeving, hoorbaar opgelucht. Een dag later klinkt tijdens een boswandeling de vraag: ‘Weet jij al of je hem gaat halen?’ Deze dagen heb ik regelmatig diepgaande gesprekken over twee thema’s waar we als NPV keuzeondersteuning op bieden: orgaandonatie en vaccinatie.

Zo op het eerste gezicht hebben die twee thema’s weinig gemeenschappelijk. Maar niets is minder waar, want voor beide thema’s geldt dat de vraag naar een persoonlijke keuze zich nu aan elke volwassen Nederlander opdringt, of we nu willen of niet.

Door de wijziging naar een geen-bezwaar-systeem krijgt iedereen van 18 jaar of ouder de vraag om orgaandonor te worden. Er over nadenken, een keuze maken én vastleggen is nodig. Want wie niet zelf kiest, krijgt de vermelding ‘geen bezwaar’ en is daarmee in principe donor. De NPV wil bij het maken van die keuze graag helpen en heeft een digitale keuzehulp ‘Orgaandonatie’ beschikbaar op de website. Of lees meer op de themapagina over orgaandonatie en de brochure over medisch-ethsiche aspecten die daar te downloaden is.

Weet jij het al…? 

De uitrol van de overheidscampagne Orgaandonatie werd plotseling ingehaald door de coronacrisis. Inmiddels is duidelijk dat de overheid de ontwikkeling van een breed beschikbaar coronavaccin ziet als dé belangrijkste uitweg uit de crisis. En daarmee dringt ook de vaccinatievraag zich op aan iedere volwassen Nederlander. Vaccinatie is niet langer alleen een thema voor jonge ouders, reizigers naar exotische oorden of ouderen vanwege de griepvaccinatie. Wat wordt uw antwoord als iemand vraagt: weet jij al of je hem gaat halen?

Nieuwe brochure over vaccinatie 

We merken dat de vragen over de persoonlijke vaccinatiekeuze toenemen. Op dit moment herschrijven we de brochure ‘Vaccinatie: Voorzienigheid, Vertrouwen en Verantwoordelijkheid.’ Hierin nemen we de actualiteit mee, maar er is ook oog voor vragen die al heel lang een rol spelen bij het gesprek over vaccinatie. Publicatie van de brochure wordt – net als het vaccin – verwacht in de eerste maanden van 2021.

Het kenmerk van vragen die zich aan je opdringen, is dat ze niet weg gaan voor ze een antwoord hebben gekregen. Gelukkig hoeft u niet te wachten tot de brochure er is en kunt u nu al aan de slag met het thema. De websitepagina Vaccinatie wordt regelmatig aangepast aan de actualiteit. En hoe mooi kan het zijn tijd te nemen om deze vragen met elkaar in eigen kring te delen. En blijven er vragen, dan kunt u contact opnemen met de NPV-Advieslijn en denken we graag met u mee.
Maar het allerbelangrijkste is wel om deze tijd te gebruiken om in gebed wijsheid en richting te zoeken bij God die beloofd heeft wijsheid te schenken aan een ieder die wijsheid tekort komt.

Vragen en persoonlijke keuzes: orgaandonatie en vaccinatie

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's