HPV – de soa die bijna iedereen krijgt

Elise van Hoek

Manager Onderzoek & Beleid

23 juli 2020

Nu de samenleving langzaam opstart en de agenda’s weer voller raken, is ook bevolkingsonderzoek en inenten weer mogelijk. Vrouwen en meisjes worden weer uitgenodigd voor een inenting tegen het HPV-virus of het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Inmiddels heeft de HPV-inenting voor meisjes al tien jaar een plek in het Rijksvaccinatieprogramma. Toen deze werd ingevoerd, was er veel discussie over. Was de inenting wel voor iedereen nodig? Niet iedereen heeft wisselende seksuele contacten, terwijl HPV wel een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is.

HPV-inenting als standaard

HPV is inmiddels verspreid onder de hele bevolking. En wereldwijd is het de meest voorkomende soa. Alle kinderen inenten op jonge leeftijd lijkt dan helemaal te passen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma is opgezet om de bevolking te beschermen tegen ernstige, besmettelijke ziekten die de volksgezondheid bedreigen.

Daarom is nu ook het plan de HPV-prik voor jongens in te voeren. Elke jongen krijgt deze dan standaard aangeboden bij de andere vaccinaties die gegeven worden op 9-jarige leeftijd. Want naast baarmoederhalskanker kan HPV ook zorgen voor mond-, keel- anus- en peniskanker. Jongeren daartegen beschermen door een vaccinatie is dan logisch, maar is het ook de enige optie?

Kritisch zijn op levensstijl hoort ook bij HPV-vaccinatie

‘Heb geen seks met anderen, behalve met uw vaste partner’. Dit heldere advies van het RIVM in corona-tijd staat als een huis. Helaas verdween het advies – onder druk – weer van de website en klinkt het nu wat gematigder: ‘Ga bewust om met seksueel en lichamelijk contact.’ Maar zou dit enkele-partner advies in tijden van corona óók niet een goed advies kunnen zijn op andere momenten? Het zou veel problemen voorkomen. Niet alleen soa’s of infecties, maar ook hiv of vormen van kanker. Wisselend seksueel contact heeft een negatieve kant die je veel schade kan opleveren.

We hebben een schijf van vijf, koersen op een rookvrije generatie en bestraffen appen op de fiets. Waarom is het dan zo moeilijk hardop de risico’s te benoemen van seks met wisselende partners? In crisistijd komt soms scherp naar voren wat het verschil tussen goed en kwaad is. Hoe belangrijk het is om slechts één trouwe relatie te hebben om allerlei besmettingen te voorkomen.

In tijden van corona is de boodschap: let op wat je doet. Wisselend seksueel contact kan gevolgen hebben! Laat deze boodschap blijvend klinken, ook ná de crisis.

Lees meer op de themapagina over de HPV-vaccinatie.

HPV – de soa die bijna iedereen krijgt

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's