Dag van de wilsverklaring: een dag om even stil te staan bij het levenseinde

Rineke Heij

Medewerker Advies & Toerusting

01 oktober 2021

Dag van de wilsverklaring: een dag om even stil te staan bij het levenseinde.
Niet direct het eerste het beste onderwerp om over te praten. Een onderwerp dat raakt aan het levenseinde – en we daarom graag voor ons uitschuiven. Zaterdag 2 oktober 2021 is het de dag van de wilsverklaring. Deze dag doet een appel op ons allemaal om ook na te denken over ons eigen levenseinde. We weten niet wanneer het komt, wel dát het komt.

Het zet me aan het denken. Het onderwerp ‘levenseinde’ komt vaak voorbij. Het is een veelbesproken onderwerp bij de NPV-Advieslijn. Dan betreft het meedenken met een ander. Ik besef dat ik dat gesprek over mezelf en mijn eigen levenseinde ook niet zo makkelijk aanga. Weten de mensen om mij heen wat voor mij belangrijk is in het leven als ik dat zelf niet meer kenbaar kan maken? Hoe ziet ‘goede zorg’ er voor mij uit? En wie mag er voor mij beslissen als ik dat zelf niet meer kan? En wat zou ik daarin wel en niet willen regelen en vastleggen?

Zomaar een heel aantal vragen die aan te vullen zijn met vele andere. Vragen die het waard zijn om over na te denken.  Kiezen vóór het leven vraagt om heldere en goed doordachte keuzes. Als ik nú de tijd neem om na te denken over levensvragen, kan ik dat in alle rust doen. Samen met de mensen die mij dierbaar zijn.

‘De dokter vroeg wat voor mij ‘goede zorg’ betekent en wie namens mij beslissingen mag nemen. Als ik dat door mijn ziekte niet meer zelf kan, is het belangrijk dat dat bekend is.’

Een wilsverklaring?

Een wilsverklaring blijkt steeds vaker in een behoefte te voorzien. Niet alleen voor het vastleggen van wensen, maar juist ook als instrument om het gesprek te voeren met behandelaars en naasten. Het op papier vastleggen van wensen is zeker niet onbelangrijk. Maar het is maar één kant van de medaille. Het nadenken over en het gesprek wat eraan voorafgaat is een andere, nog belangrijkere kant. Niet de verklaring zelf, maar het gesprek over de inhoud ervan maakt een wilsverklaring tot een zinvol instrument.

NPV-Levenswensverklaring!

De NPV kent de NPV-Levenswensverklaring. Gebaseerd op het Bijbelse beginsel dat het leven waardevol is en bescherming verdient. Het schets duidelijke kaders waarbinnen de arts de ruimte heeft om af te wegen wat de best passende zorg is: zorg die aansluit bij uw persoon, bij uw levensvisie en bij de fase van uw ziekte. In overleg met uw vertegenwoordiger(s), zodat uw wil steeds bepalend is.

‘Laat ik niet wachten tot later om te bespreken met mijn naasten wat voor mij belangrijk is als ik het zelf niet meer kan bespreken. Want later begint vandaag…’

Wilt u meer weten over de NPV-Levenswensverklaring? Klik dan hier

Dag van de wilsverklaring: een dag om even stil te staan bij het levenseinde

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's