NPV-campagne #24wekengrens

Yvonne Geuze

Beleidsadviseur Onderzoek & Beleid

09 maart 2021

Kent u dat gevoel? Dat je met kromme tenen naar een verhaal luistert, omdat het gewoon niet klopt wat iemand zegt? Dat gevoel overspoelde mij bij het bekijken van een Jinek uitzending (18-02-2021) waarin Kees van der Staaij en Pia Dijkstra met elkaar in gesprek gingen over abortus. Toen gesproken werd over de Nederlandse abortusgrens die op 24 weken ligt, merkte mevrouw Dijkstra op dat late abortussen heel weinig voorkomen en bijna altijd een medische reden hebben.   

Abortussen ver in de zwangerschap zijn realiteit

Maar, laat de NPV daar juist recent een ‘fact check’ naar hebben gedaan. Daaruit blijkt: abortussen laat in de zwangerschap zijn realiteit. Ieder jaar vinden er vanaf 18 weken zwangerschap zo’n 2500 abortussen plaats. Het is bekend dat er -van het totaal aantal abortussen in Nederland- ongeveer 1200 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd worden omdat er middels prenataal onderzoek een afwijking bij het kindje gevonden is. Stel dat deze allemaal plaatsvinden vanaf 18 weken zwangerschap, dan nog worden er 1300 abortussen vanaf 18 weken zwangerschap uitgevoerd vanwege andere redenen.

De 24-wekengrens wringt

Of je nu vóór of tegen de mogelijkheid van abortus bent, bijna iedereen voelt aan dat een abortusgrens bij 24 weken wringt. Wereldwijd overleven er steeds meer kinderen die vóór 24 weken zwangerschap geboren worden. En, met de wetenschap dat een kindje bij 18 weken al zo groot is als een paprika en al kan zuigen, slikken en zijn vingers sturen, word je met je neus op de feiten gedrukt dat dit kind een wonder is.
Niets voor niets kent Nederland als enige land binnen de Europese Unie zo’n hoge abortusgrens. Veel landen om ons heen hanteren een grens van 12 weken of laten de aard van de abortusvraag -medisch of sociaal- meespelen bij hun abortustermijn.

NPV-campagne 24-wekengrens

Recent onderzoek toont aan dat de meeste Nederlanders helemaal niet weten dat de abortusgrens in Nederland zo hoog ligt. Daarom is de NPV gestart met een campagne. In deze campagne willen wij Nederlanders de waarheid vertellen over wat in ons land is toegestaan. Ook willen wij een discussie over de abortusgrens op gang brengen. Helpt u mee? Verspreid ons filmpje, onze poll en kaart dit thema aan met ‘#24wekengrens’.

NPV-campagne #24wekengrens

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's