1000 jaar vrijwilliger

Freek van Holten

oud-medewerker NPV

02 juli 2018

Op mijn bureau lag vanmorgen, in een deftig doosje, een mooie kostbare pen. Er staat een NPV-logo in gegraveerd en daaronder de naam van een vrijwilliger, helaas niet helemaal goed gespeld. Daar kunnen we niet mee aankomen. We overleggen met de leverancier hoe we dat op kunnen lossen.

NPV-vrijwilligers krijgen zo’n pen als ze 25 jaar vrijwilliger zijn. We delen er elk jaar ongeveer 40 uit. Wat een enorme inzet zit daar achter! Dat zijn 1000 vrijwilligersjaren. Om hoeveel keren en hoeveel uren gaat dat? Ik laat de rekensom graag aan u over. Maar als je bedenkt dat één bezoekje voor mensen al een groot verschil kan maken, raak je onder de indruk van de hoeveelheid werk die vrijwilligers verzetten. En dan kijken we alleen nog maar naar de NPV.

Nederland drijft op vrijwilligers. Als we om ons heen kijken zien we ze overal. Ook in de zorg nemen ze een heel eigen plaats in tussen professionals en naastenhulp. Toch worden vrijwilligers(organisaties) nogal eens vergeten als we dingen moeten regelen. Toen in 2015 de Wmo vernieuwd werd van vrijwilligersorganisaties verwacht dat ze hun rol op lokaal niveau zouden spelen. Maar in de wet werd niet geregeld dat de kosten daarvan ook betaald zouden worden en ook niet dat de organisaties áchter die vrijwilligers betrokken zouden worden bij het beleid.
Heel regelmatig horen we verhalen waarin gemeenten pas in contact komen met vrijwilligers als het beleid al gemaakt is en het op de uitvoering aankomt.

Daarom heeft de NPV een manifest ondertekend waarin we oproepen om vrijwilligersorganisaties hun eigen plaats te geven.

We hopen daarmee het werk van vrijwilligers nog meer ruimte te geven. Zodat nóg meer mensen zich met plezier voor anderen kunnen inzetten en die 25 jaar gaan halen.

En die pen? Daar komt natuurlijk een andere voor. Met een correct geschreven naam. Na 25 jaar is dat wel het minste dat we terug kunnen doen!

Freek van Holten is manager NPV-Dichtbij. Hij kan u dus ook alles vertellen over de NPV-Thuishulp en hoe het is om vrijwilliger voor de NPV te zijn binnen één van de afdelingen in het land.

Lees het laatste blog van Diederik van Dijk

1000 jaar vrijwilliger

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's