“Vanuit de Bijbel heeft de NPV een positief geluid vóór het leven”

Hij promoveerde in de medische ethiek en is vanuit het pastoraat nauw betrokken bij medisch-ethische vraagstukken. De functie van NPV-directeur lijkt dr. Bert-Jan Heusinkveld (55) daarom op het lijf geschreven. “Ik vind het belangrijk om op te komen voor de beschermwaardigheid van het leven. Temeer als ik bedenk dat Christus de Levende is.”

De overstap naar ander werk kwam totaal onverwachts voor Heusinkveld, die per D.V. 1 september directeur van de NPV wordt. “Al achtentwintig jaar ben ik met heel mijn hart gemeentepredikant in de Protestantse Kerk in Nederland, momenteel in Daarle. Ik oriënteerde mij op een andere gemeente en het klikte aan alle kanten”, vertelt Heusinkveld. “Toen vroegen vrienden of ik niet iets moest doen in de ethiek, aangezien ik in 2021 promoveerde op het terrein van de medische ethiek aan de Lindenboom Leerstoel van de Theologische Universiteit Utrecht. Maar ik legde dat meteen naast me neer, met het idee dat God het me anders wel duidelijk had gemaakt.”

“Vanuit de Bijbel heeft de NPV een positief geluid vóór het leven”

Buiten vaste bediening

De volgende dag kwam de vacature van NPV-directeur op Heusinkvelds pad. “Het is voor mij duidelijk dat God mij zo de weg wijst. Het is geen comfortabele optie, want het betekent dat ik mijn werk en huis moet verlaten. Ik blijf in het ambt, maar dan buiten vaste bediening. God heeft een plan en daar wil ik me graag in voegen”, vertelt hij. “De NPV maakt beleid op medisch-ethische zaken en mengt zich hierover in het publieke debat. Daarom sluit deze baan goed aan bij mijn promotie in de medische ethiek. Ik verdiep me bijvoorbeeld in nieuwe, medisch-technologische ontwikkelingen.”

Twintigwekenecho

Heusinkvelds ervaring komt ook in het pastoraat goed van pas. “Ik heb vaak gesprekken met mensen gevoerd, bijvoorbeeld over het einde van het leven. Dan komen vragen aan de orde rond palliatieve zorg of hoe lang je doorgaat met behandelen”, legt hij uit. “Ook krijg ik regelmatig vragen over de twintigwekenecho en abortus. Zo was er een stel dat tijdens de zwangerschap hoorde dat het kindje een ernstig syndroom had en niet lang zou leven. We gingen samen in gesprek en de conclusie was dat het leven gegeven is. De vrouw zou het kindje uitdragen. Het leefde nog meerdere maanden en het was een pittige tijd. Maar ook heel bijzonder en vormend voor dit stel. Het was indrukwekkend om hun liefde weerspiegeld te zien richting hun kind.”

Krachtige organisatie

Heusinkvelds ervaring in het pastoraat sluit goed aan bij de eerste poot van de NPV, namelijk die van advies en toerusting. “Dat mocht ik als pastor doen. De tweede poot is het vormen van beleid. Daarin kan ik dus mijn ervaring in de medische ethiek aanwenden. De derde poot is de vrijwillige thuishulp. Ook daarin kan ik meedenken en -praten, omdat ik als predikant regelmatig stervenden mag bijstaan, waarbij ik het belang heb gezien van de hulp van vrijwilligers”, vertelt hij. “Als directeur ben ik straks verantwoordelijk voor de hele organisatie. De NPV is een krachtige organisatie met professionele medewerkers. Ik kom binnen een team dat goed draait en heb er alle vertrouwen in dat we met elkaar de schouders eronder zullen zetten om verder te bouwen aan de missie. Behalve voor de organisatie in Veenendaal, zal ik er ook zijn voor de afdelingen en alle vrijwilligers. Hun werk is heel belangrijk. De eenzaamheid in ons land is groot en de vrijwilligers betekenen daar veel in.”

De Levende

Het lijkt Heusinkveld heel waardevol om als nieuwe NPV-directeur op te komen voor het leven met behulp van een Bijbelgetrouwe boodschap. “De NPV is een hele mooie beweging vóór het leven. De christelijke identiteit is hierbij allesbepalend. De Bijbel is de bron waaruit ik put en de norm waarnaar ik wil handelen”, benadrukt hij. “Het is belangrijk om op te komen voor de beschermwaardigheid van het leven in alle fases. Van het prilste begin tot het uiterste einde. Zeker in het licht van Christus, de Levende, die ons leven zo waardevol vindt dat Hij zijn leven ervoor gaf.”

Medisch-ethische thema’s

De situatie als het gaat om medisch-ethische thema’s is behoorlijk urgent, merkt Heusinkveld. “De medisch-technische ontwikkelingen gaan snel, waardoor medisch-ethische thema’s onder druk staan. Denk bijvoorbeeld aan gendervragen, genetische modificatie van embryo’s en kunstmatige intelligentie”, somt hij op. “In deze tijd is het niet meer vanzelfsprekend dat we met z’n allen voor het leven gaan. Bij de NPV zit je in de vuurlinie en dat is iets waar ik tegenop kan zien. De maatschappij is gepolariseerd. Als je bijvoorbeeld embryo’s ziet als beschermwaardig leven of lichamelijke transitie bij gendervragen niet vanzelfsprekend vindt, kun je op kritiek rekenen. Vanuit de Bijbel hebben we alleen maar een positief geluid. Als we ergens tegen zijn, is dat met het oog op het positieve, namelijk het leven steunen. Ik vind het mooi dat de NPV niet alleen een mening vormt over thema’s, maar ook iets doet. Het gaat echt om hoofd, hart en handen. Je denkt erover na met je hoofd, je hart gaat uit naar Jezus en daarmee naar andere mensen en tenslotte geef je daar handen en voeten aan. Niet alleen voor christenen, maar voor iedereen die advies of hulp nodig heeft.”

Onderlinge verbinding

De nieuwe directeur hoopt op blijvende onderlinge verbinding tussen christenen om zo samen met een boodschap op pad te gaan die kerkmuren overstijgt. “Het is mooi als we ons hier met z’n allen voor inzetten. In gebed, maar ook praktisch, door de handen uit de mouwen te steken of de NPV financieel te steunen. Ik maak me een beetje zorgen over wat er gebeurt als de giftenaftrek er voor een deel afgaat. Hopelijk gaan we dat bij de NPV niet voelen, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Want de NPV heeft een mooie, stabiele achterban!”