NPV en vaccineren

19 maart 2024

De afgelopen jaren heeft o.a. het RIVM meermaals haar zorgen geuit over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Dat kan de kans op een uitbraak van onder meer mazelen sterk vergroten. Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om mensen tegen ernstige ziekten te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen, zegt het RIVM. In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen twaalf besmettelijke ziektes die ernstig kunnen verlopen en zelfs tot de dood kunnen leiden.

Vaccinatiegraad onder reformatorische christenen stijgt
Een uitbraak van mazelen in de regio Eindhoven begin maart laat zien dat deze zorg terecht is. Ook het bericht dat er in zes weken tijd vier baby’s zijn overleden aan kinkhoest zet het onderwerp vaccinatie weer volop in de schijnwerpers. Veel NPV-leden wonen in de zogenaamde Biblebelt. Een aantal van hen is niet gevaccineerd maar wil vertrouwen op Gods voorzienigheid. Tegelijk zien we hier ook een verandering. De vaccinatiegraad in de Biblebelt neemt al een aantal jaren toe. Maar er blijken andere groepen in de samenleving te zijn waar de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma juist afneemt. Informatie van alternatieve nieuwsbronnen, gebrek aan vertrouwen in overheidsinstanties en de discussies tijdens de coronapandemie spelen daarbij mogelijk een rol.

Goed geïnformeerde keuze belangrijk
Als NPV dragen we graag bij aan een goed geïnformeerde keuze rondom vaccinatie. En dan met name waar het de levensbeschouwelijke aspecten van vaccinatie betreft. Het verhogen, dan wel verlagen van de vaccinatiegraad is niet onze doelstelling of focus.

Ieder die zich – ook naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen- wil verdiepen in de vaccinatievraag, wijzen we graag op de volgende mogelijkheden die wij als NPV beschikbaar hebben.

Een vaccinatieplicht kan averechts werken
In Nederland kennen we geen vaccinatieplicht of –dwang. Veel belangrijker is het om te investeren in goede voorlichting, als professional bereidheid tot gesprek te tonen, vragen van ouders serieus te nemen en vaccinatie op een bereikbare en toegankelijke plek aan te bieden.

Een vaccinatieplicht is een ingrijpende maatregel. Voor alle duidelijkheid: wettelijk verplichte vaccinatie is geen vaccinatie onder dwang (dan word je bij wijze van spreken ‘vastgepakt en geprikt’). De niet-naleving van verplichte vaccinatie wordt aangemerkt als een strafbaar feit en gesanctioneerd met uitsluiting van de gevraagde voorziening (bijvoorbeeld kinderdagopvang).

Vaccinatie heeft de schijn tegen, maar refo’s prikken juist meer | Trouw

 

NPV en vaccineren