Family7 maakt serie over medische ethiek

03 december 2021

Bij medische ethiek gaat het gesprek in christelijke kringen al snel over abortus en euthanasie. Maar het onderwerp is veel breder dan deze twee thema’s. Veel vaker gaat het over de vragen of er wel of niet behandeld moet worden, of er wel of geen ziekenhuisopname moet volgen en tot hoever een arts moet behandelen.

In het nieuwe seizoen van het programma Uitgelicht! Analyse van Family7 gaat het over deze en andere thema’s. Presentatrice Sara van Oordt: ‘Medische ethiek lijkt een vrij zakelijke term, maar het gaat over mensenlevens en de waarde die daaraan gehecht wordt. Bovendien: er liggen dilemma’s waar ook christenen mee worstelen. Waar ligt de grens tussen empathie bij ondraaglijk lijden en de beschermwaardigheid van het leven? Hoe heeft de Nederlandse samenleving zich daar in de laatste decennia in ontwikkeld? Niet-reanimeren, orgaandonatie, vaccinatie en pijnbestrijding – hoe ver kún je of mág je gaan? In deze serie Uitgelicht! Analyse gaan we dieper in op deze thema’s, verbonden aan het leven.’

Levensreis
Bij elke levensfase komen andere ethische dilemma’s om de hoek kijken. En die reis begint al bij de kinderwens. Want als je geen kinderen kunt krijgen op een natuurlijke manier, zijn er tal van mogelijkheden om wel je kinderwens te vervullen. Maar: ga je dan niet teveel op de stoel van God zitten?
Na de kinderwens volgt de zwangerschap. Tegenwoordig zijn er zoveel prenatale screeningen (controles tijdens de zwangerschap om te kijken of het allemaal goed gaat met het ongeboren kind). Aan de ene kant is dat goed, zodat je je als ouder kunt voorbereiden als er iets mis is met het kindje. Aan de andere kant kan dit ook leiden tot de beslissing om over te gaan tot een abortus.

Hoorcollege
Ook de onderwerpen reanimatie en orgaandonatie komen langs. Eindredacteur Stephan Bouman: “We willen heel graag informatie geven over deze gevoelige onderwerpen. Je hoort ons niet zeggen of een christen wel of geen donor moet worden, maar we willen wel vertellen wat de voor- en tegenargumenten over dit thema zijn, zodat elke kijker hier zijn eigen afweging in kan maken.”

Elk thema wordt vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Er komen medische experts aan het woord, maar ook ethici, een politicus en ervaringsdeskundigen. Bouman: “Ik zie de Analyse-series vaak als hoorcolleges. Veel dingen die nu gebeuren hun oorsprong hebben in het verleden. In de gewone Uitgelicht!, waarin de actualiteit centraal staat, hebben we de tijd niet om die achtergronden uit te diepen. Maar in Analyse wel. De thema’s die we bespreken in Analyse dienen als extra verdieping zodat de kijkers de gesprekken in de normale Uitgelicht! beter kan volgen.”

Ook medische ethiek is zo’n thema dat nog altijd actueel en relevant is. Van Oordt: “Dit is hét thema waar het dit najaar in de vorming van een regeringscoalitie over gaat. Enerzijds is daar D66 met een progressieve agenda van keuzevrijheid, anderzijds zien we de ChristenUnie die kwetsbaar leven wil beschermen.”

Bouman: “De vraag die eigenlijk elke aflevering centraal staat is: Hoe kijken wij naar het leven? Is het leven maakbaar of wordt het ons gegeven? Het antwoord op die vraag maakt hoe we handelen in medisch ethische dilemma’s en met deze serie hopen we kijkers daar ook wat handvatten in te kunnen geven.”

NPV doet mee
De NPV juicht aandacht voor (christelijke) medische ethiek van harte toe. In verschillende uitzendingen (bijvoorbeeld over orgaandonatie en kindereuthanasie) schuiven NPV-medewerkers daarom aan.

Uitgelicht! Analyse over het leven is vanaf 3 november elke woensdag om 21.30 uur te zien

Family7 maakt serie over medische ethiek