Reactie NPV op uitspraak Hoge Raad over euthanasie bij dementie

21 april 2020

De NPV heeft met zorg kennisgenomen van de bijzonder ongelukkige en vergaande uitspraak van de Hoge Raad over de euthanasie van een diepdementerende vrouw.

Diederik van Dijk, directeur van de NPV, reageert: “Het gaat hier om het doden van volstrekt weerloze mensen die zelfs niet het benul hebben dát ze worden gedood. Aan een eventueel afwerende reactie van de patiënt hoeft volgens de hoogste rechter geen betekenis te worden toegekend. Hier gaat een fundamentele wissel om!”

Van Dijk is bang dat familie nu met deze uitspraak in de hand druk kan uitoefenen op artsen om euthanasie toe te passen op de betreffende patiënt. “Die druk is nu al serieus, ook op andere terreinen, bijvoorbeeld bij het aandringen op sedatie. En wat te denken van conflicten in de familie? Het ene deel van de familie drukt met euthanasieverklaring door en de andere helft wil niet. Waar moet de arts op afgaan?”

Tenslotte maakt Van Dijk zich er zorgen over dat protesten van patiënt met deze uitspraak kunnen worden afgedaan als ‘horend bij de ziekte’ en de wilsverklaring uit wilsbekwame dagen kan leidend worden bij het besluit nú. ”In de onderhavige casus zegt de rechter dat aan de uitspraken en afwerende gebaren van de patiënt geen betekenis kon worden toegekend. Dat is een zeer vergaande en schokkende conclusie. Wie zal zeggen dat het verzet van de patiënt geen laatste opflikkering is om níet dood te willen?”

Reactie NPV op uitspraak Hoge Raad over euthanasie bij dementie