Landelijke inzet NPV-vrijwilligers

Begin januari werd de NPV door het ministerie van VWS gevraagd of NPV-vrijwilligers bereid zijn zich in te zetten als er handen tekort zijn in zorginstellingen vanwege een lokale corona-uitbraak. Inmiddels heeft de NPV toegezegd om hieraan een steentje bij te dragen. Op deze pagina leest u meer over de landelijke inzet van NPV-vrijwilligers in geval van crisis.

Landelijke procedure bij personeelsgebrek zorginstellingen

Als er in een lokale zorginstelling een corona-uitbraak is, is de kans groot dat er extra behoefte is aan ondersteuning in deze coronacrisis. Vanuit het ministerie van VWS wordt onderstaande procedure ingezet om deze extra ondersteuning vorm te geven:

Stap 1: Men probeert eerst zorgpersoneel uit de eigen regio in te zetten.
Stap 2: Men vraagt extra zorg- en ondersteunend personeel aan via Extra Handen voor de Zorg. Een landelijk samenwerkingsverband, die in deze coronacrisis bedoeld is, om meer mensen (tijdelijk) te laten werken in de zorg.
Stap 3: Men onderzoekt inzet door het Rode Kruis.
Stap 4: Indien stap 1 t/m 3 niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, dan vraagt men de inzet van vrijwilligers die aan de NPV verbonden zijn.
Stap 5: De allerlaatste, noodoplossing die getroffen kan worden, is de inzet van het zorg- en ondersteunend personeel vanuit defensie.

Landelijke inzet NPV-vrijwilligers

Te verwachten inzet van NPV-vrijwilligers

Voordat de NPV benaderd zal worden, heeft een zorginstelling dus al meerdere stappen doorlopen om ondersteuning te krijgen. Vermoedelijk zullen lang niet alle thuishulpgroepen een aanvraag krijgen, maar daar waar het wel het geval is, kan de nood dan ook echt hoog zijn. Zoals u zult begrijpen is het op dit moment onmogelijk om te voorspellen waar en hoeveel er van de NPV-vrijwilligers gevraagd zal worden.

Wat wordt gevraagd van een vrijwilliger?

  • U houdt ervan om de handen uit de mouwen te steken.
  • U stelt u graag dienend op. Pakt aan wat nodig is (dit kan per situatie erg variĆ«ren: helpen bij eten en drinken, materialen aanvullen voor personeel, iemand gezelschap houden, etc.).
  • U krijgt energie van pionieren (reken niet op een inwerkperiode, daarvoor is de nood te hoog).

Als de NPV benaderd wordt om vrijwilligers in te zetten, dan gaat dat als volgt:

  • Het telefoonnummer van het landelijk bureau zal het centrale nummer zijn dat gebeld wordt voor aanvragen. De NPV-coƶrdinator wordt dus niet rechtstreeks benaderd.
  • EĆ©n van de NPV-thuishulpconsulenten zal contact opnemen met de NPV-coƶrdinator om de hulpvraag voor te leggen.
  • De NPV-coƶrdinator krijgt de gegevens door van de contactpersoon van de instelling waar dringend hulp nodig is. Samen kijken zij of inzet van NPV-vrijwilligers mogelijk is.
  • Als de hulpvraag passend is voor de inzet van de NPV-vrijwilligers en deze zijn beschikbaar, dan stemt de coƶrdinator de inzet van vrijwilligers rechtstreeks af met de zorginstelling waar vanuit hulp gevraagd wordt. Samen zorgen zij ervoor dat de vrijwilliger op een goede manier ingezet worden.
  • Loopt de NPV-coƶrdinator of NPV-vrijwilliger aan tegen ingewikkelde vragen of is er advies nodig, dan kan contact opgenomen worden met de NPV-thuishulpconsulent.

Kerkelijke thuishulpgroepen van NPV

Aan de NPV zijn ook diverse kerkelijke thuishulpgroepen verbonden. Deze thuishulpgroepen doen vrijwilligerswerk bij mensen uit de kerkelijke gemeente. De oproep vanuit het ministerie van VWS is ook bedoeld voor deze thuishulpgroepen.
Omdat de nood hoog is in zulke situaties doen de NPV-thuishulpconsulenten ook een beroep op de kerkelijke thuishulpgroepen om een bijdrage te leveren aan nabij gelegen zorginstellingen.

Hoe nu verder?

Aan de NPV-coƶrdinatoren is gevraagd om de vrijwilligers alvast te informeren over dit landelijke initiatief. Mocht er een aanvraag komen, dan is een ieder voorbereid.
Verder is het goed om te weten dat Ɣls er een aanvraag komt, de nood (heel) hoog kan zijn. Een inwerkperiode voor een vrijwilliger zit er dan waarschijnlijk niet in. Iemand die van uitdagingen houdt, zal dit prima vinden. Anderen zullen hiervan afschrikken en besluiten om dit niet te doen. Ook dat is prima. Het is belangrijk dat vrijwilligers vooraf realistische verwachtingen hebben.

Contact

Wilt u meer informatie over de landelijke inzet van NPV-vrijwilligers? Neem contact op met de NPV-thuishulpconsulenten. Dat kan via thuishulp@npvzorg.nl of (0318) 54 78 88 (tijdens kantooruren)
De NPV-thuishulpconsulenten hebben speciaal voor de NPV-coƶrdinatoren een filmpje gemaakt waarin zij uitleg geven over dit initiatief.