Ingrijpen in embryo DNA: hoe ver kun je gaan?

Stel: het is 2050 en er is een nieuwe techniek beschikbaar waarmee je het DNA van menselijke embryo’s kunt aanpassen (kiembaanmodificatie). Met deze techniek kunnen we erfelijke ziekten uitbannen. Genen die ziekten veroorzaken, worden uit het DNA verwijderd en vervangen door gezonde genen. Veelbelovend… Toch?

De overheid staat aan de vooravond van belangrijke besluiten. Willen we kiembaanmodificatie toelaten in ons land? En zo ja, onder welke voorwaarden? En willen we als land embryokweek toestaan zodat deze techniek verder ontwikkeld kan worden? Wat doet dit alles met de samenleving en onze kijk op het leven? Belangrijke vragen, waar goede afwegingen en gesprekken voor nodig zijn…

Ingrijpen in embryo DNA: hoe ver kun je gaan?

De DNA dialogen

De NPV is betrokken bij het landelijke project ‘de DNA dialogen’. Dit is een samenwerking van verschillende organisaties, waaronder NPV-Zorg voor het leven, ErasmusMC, Rathenau Instituut, Amsterdam UMC en NEMO kennislink. In dit wetenschappelijke project worden de meningen van burgers over het thema ‘aanpassen van embryo DNA’ in kaart gebracht. De uitkomsten van dit landelijke project wegen mee bij belangrijke beslissingen van de overheid.

Wilt u ons helpen?

De NPV mag in deze dialogen perspectieven van christenen naar voren brengen. Een bijzondere kans waarmee we heel direct invloed hebben op een adviesrapport aan de overheid. We waarderen het erg als u uw mening over dit thema wilt geven.

  1. Wilt u ons helpen door uw ideeën, gedachten en gevoelens over dit thema met ons te delen? Klik dan hier.
  2. Heeft u of iemand in uw familie te maken met een erfelijke aandoening en zou u vanuit die ervaring uw mening met ons willen delen via een gesprek? Klik dan hier of stuur een mail naar onderzoekbeleid@npvzorg.nl
    NB. De vorm van deze gesprekken is nog niet bepaald. Het kan telefonisch, fysiek, individueel of in een groepje. Geef gerust een voorkeur aan.

Wanneer u benieuwd bent naar de visie van de NPV op dit thema, kunt u op onze themapagina kijken of onze brochure downloaden.

Instead of show do a slideDown function