29 oktober 2015
In deze tijd van het jaar, als de dagen korter worden en de werkdagen langer door tal van avondactiviteiten (vergaderingen, lezingen etc) is het een hele kunst om gezond te blijven leven. Voldoende slapen, voldoende beweging en gezond eten. En wat is gezond eten? Wekelijks is er wel iets te vinden aan uitkomsten van onderzoek in een krant of tijdschrift over effecten en risico’s van bepaald voedsel. Deze week kwam de Wereldgezondheidsorganisatie met berichten over risico’s van bewerkt vlees en vleeswaren. Ik dacht altijd verantwoord bezig te zijn door mijn kinderen hun broodtrommels te laten vullen met boterhammen met kaas en vleeswaren (niet teveel suikers en zoetigheid!), maar moet het beleg-beleid misschien toch herzien.
Afgelopen maandag heb ik kennisgemaakt met menu’s van ‘kookdominee’ Han Wilmink. Hij is auteur van Bijbels culinair de smaak van de bijbel – recepten en verhalen. De Bijbel staat vol verwijzingen naar eten, denk maar aan het verhaal van Ezau die zijn eerstgeboorterecht verkocht aan zijn jongere broer Jakob om een kom rode linzensoep. Of natuurlijk het laatste avondmaal. Recepten worden in de Bijbel niet gegeven, maar auteur Han Wilmink is met zijn fantasie en zijn kennis van de hedendaagse Arabische keuken aan de slag gegaan. In 10 hoofdstukken worden de belangrijkste gebeurtenissen uit de Bijbel belicht en aan de hand van recepten en de symboliek daarachter. Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom we eigenlijk eieren eten met Pasen en hoe het komt dat we in het voorjaar een grote schoonmaak houden/hielden.
Mooi om te zien dat de Bijbel niet alleen spreekt over de waarde van het leven maar ook goede richtlijnen geeft voor een gezond leven, met voldoende rust. Ik geniet deze week van mijn werk, ook in de avonduren, maar kijk ook uit naar het weekend met hopelijk mooi herfstweer.