Aantal gevallen euthanasie opnieuw toegenomen

08 oktober 2015

Deze week brachten de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE’s) hun jaarcijfers naar buiten. Opnieuw is er een grote toename van het aantal euthanasiegevallen in Nederland. In 2014 ontvingen de commissies 5306 meldingen van euthanasie en hulp bij zelfdoding. Dit is een stijging van tien procent ten opzichte van 2013.

In het merendeel van de gevallen (3.888) was kanker de oorzaak van het euthanasieverzoek. Wat betreft bijzondere doelgroepen: in 41 gevallen betrof het een patient met een psychiatrische aandoening en bij 81 meldingen ging het om een verzoek van een patient met dementie.

De cijfers tonen aan dat er een sterke verandering in onze samenleving gaande is in denken en handelen rondom het levenseinde. Zelfbeschikking en eigen regie vormen daarbij kernbegrippen. Euthanasie is steeds meer een begaanbare weg voor artsen geworden om een einde te maken aan het lijden van een patiënt. Esmé Wiegman vindt de nieuwste cijfers ‘zorgelijk’. ‘Goede palliatieve zorg en natuurlijk sterven blijkt voor een groeiende groep mensen geen alternatief te zijn. De zorg voor het leven staat onder druk. Elk leven is waardevol. De diepste zin van ons bestaan ligt in de betekenis die de Schepper aan het leven geeft. Deze manier van kijken is in onze samenleving niet vanzelfsprekend. Het zou winst zijn als we de waarde van ieders leven erkennen en het leven koesteren, ongeacht de fase waarin iemand zich bevindt.’

Aantal gevallen euthanasie opnieuw toegenomen