‘Wie zit er op mij te wachten?’

Heleen Polinder

Consulent Thuishulp & Afdelingszaken

23 november 2022

Eigenlijk had ik geen tijd voor een telefoontje. Toch nam ik op. De beller, Anneke noem ik haar, viel met de deur in huis: ‘Ik voel me eenzaam’. Ik besloot mijn werk even te vergeten en te luisteren naar Anneke.

Anneke is een vrouw van begin 50. Ze woont in een dorp op de Veluwe. Doordat haar man elke dag weg is voor zijn werk en de kinderen niet meer thuis wonen, is ze zich langzaam maar zeker steeds eenzamer gaan voelen.

In een fractie van een seconde stel ik mijn beeld bij. Bij eenzaamheid denk ik toch vooral aan oude mensen. De spreekwoordelijke ‘oude mensen achter de geraniums’. Deze (relatief) jonge, aardige en sociale vrouw zou ik niet direct verwachten binnen de categorie eenzaam.

Ik probeer met haar mee te denken. Dé oplossing voor haar eenzaamheid is natuurlijk niet met één telefoontje gevonden. Ik vraag naar haar sociale netwerk. Haar gezin, familie, vrienden en kerk. In de kerk blijkt ze een betrokken gemeentelid te zijn. Ze zit in de schoonmaakploeg en bezoekt trouw de vrouwenvereniging. Voorzichtig vraag ik haar: ‘Zou je misschien iemand van de vrouwenvereniging een keer op de koffie kunnen vragen?’ Haar antwoord doet me versteld staan: ‘Ja, dat kan’, zei ze, ‘maar ik kan niemand bedenken die op mij zit te wachten.’

Neerwaartse spiraal van eenzaamheid 
Anneke is duidelijk in een neerwaartse spiraal van eenzaamheid terecht gekomen. Ze voelt zich eenzaam en interpreteert daardoor sociale informatie op een negatieve manier (‘zie je wel, ze hoeven me niet’). Hierdoor worden eigen negatieve gedachten bevestigd, waardoor er nog meer negatieve gedachten ontstaan. Hierdoor neemt de eenzaamheid verder toe.

Niets is wat het lijkt  
Achter deze vriendelijke, sociale vrouw had ik beslist geen eenzaamheid gezocht. Toch heeft ze gevoelens van eenzaamheid. Laten we nooit denken dat wij wel weten wie er eenzaam is en wie niet. Eenzaamheid is een gevoel en dus heel persoonlijk.

Gelukkig trok Anneke aan de bel en ging ze actief aan de slag met haar eenzaamheidsgevoelens. Het begint met het erkennen van deze gevoelens.

Herken jij je in Anneke? Blijf er niet mee zitten! Neem iemand in vertrouwen en deel eerlijk wat er in je om gaat.
Ga voor meer informatie over eenzaamheid naar onze themapagina npvzorg.nl/eenzaamheid.

Wilt u helpen eenzaamheid te verminderen? Bestel dan gratis het boekje Schatzoeken!

‘Wie zit er op mij te wachten?’

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's