Hoe blijf ik trouw?

08 januari 2021

Van verschillende kanten kreeg ik de tip voor een boek. Niet zo één die in de top-10 van populaire boeken staat. Ook niet uitgestald op de leestafel van de doorsnee christelijke boekhandel. Ik moest er even naar op zoek en het kwam aan per post. De kerstvakantie was een uitgelezen kans om aan de slag te gaan.

Want het is hard werken om dit boek te lezen. Alleen de titel al. Die vloeit nog steeds niet simpel uit mijn mond als ik het anderen aanraad: ‘Het wordt avond, de dag loopt reeds ten einde.’ Je herkent hierin de woorden van de Emmaüsgangers die aandrongen dat Jezus bij hen zou blijven, zoals de evangelist Lukas dat opschreef.

Hoe blijf ik trouw aan Christus in de veranderende wereld? 

Het boek is echter geen uitleg over dit evangelie. Het neemt je mee en stelt je eigenlijk continu de vraag: hoe blijf ik trouw aan Christus in deze wereld waarin de mens als schepsel en beelddrager van God onder druk staat? Onder druk van ideologieën (zoals eerder het communisme en nu de genderideologie). Maar ook onder druk van de biotechnologie (wat zijn de natuurlijke grenzen van mens-zijn?) en geopolitiek (wat is ons antwoord op dolende medemensen, massaal op de vlucht?)

Opgesloten in onszelf 

Met pakkende zinnen speekt kardinaal Robert Sarah (samen met Nicolas Diat) zich uit. ‘Wanneer God niet meer het middelpunt is, verliest de mens zijn juiste plaats, vindt hij zijn plaats niet meer in de geschapen wereld en in de relaties met anderen.’ De mens wordt een zwerver, een nomade, omdat hij niet meer weet dat hij een kind en erfgenaam is van de Vader Die hem heeft geschapen en Die hem tot zich roept. Als we God niet meer vertrouwen, vertrouwen we ook elkaar niet meer. Als we niet meer willen ontvangen of afhankelijk willen zijn – van God of van elkaar – raken we opgesloten in onszelf. Afhankelijk zijn voelt als mensonwaardig. Hoe kun je je met een ander verbinden als je de ander er bij voorbaat van verdenkt dat hij niet het goede met je voorheeft? De verdenking dat God de Schepper helemaal niet zo welwillend en liefdevol is, is door de hele samenleving heen gesijpeld.

Beelddrager van God 

In deze tijd staan we als NPV. We willen blijven geloven in een God als een goede Schepper, waar we op aan kunnen. We zijn ervan overtuigd dat ook die ander ons het beeld van God laat zien, hoe gebroken en gebutst dat ook is door onze zonde. Daarom willen we trouw en dienstbaar zijn in onze contacten. Blijven we opkomen voor ongeboren kinderen en strijden tegen abortus. Zetten onze vrijwilligers zich in voor de waardigheid van stervenden en strijden we tegen de verleiding van euthanasie. En blijven we waarschuwen tegen de grote gevaren van het DNA van embryo’s veranderen.

Een makkelijk boek is het niet. Maar het verdient het wel om gelezen te worden. Als broodnodige ruggesteun om vol te houden.

 

Boek: ‘Het wordt avond, de dag loopt reeds ten einde’ van kardinaal Robert Sarah en Nicolas Diat, ISBN: 978 94 91991 82 0

Hoe blijf ik trouw?

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's