Hebben jongeren meer behoefte aan abortusdiscussie?

Chris Develing

Beleidsadviseur Onderzoek & Beleid

24 januari 2023

Regelmatig krijgt de NPV verzoeken voor interviews met studenten en scholieren. Het thema abortus is daarbij veruit het meest gekozen thema. De laatste jaren lijkt het alsof jongeren die naar seculiere scholen gaan het schroom van zich af hebben geworpen en dit gevoelige onderwerp steeds vaker kiezen. En wat blijkt: tijdens die gesprekken komen ze er soms achter dat ook zij best kritiek hebben op de abortuswet. Heeft de ogenschijnlijk hernieuwde aandacht te maken met een bepaalde honger naar informatie, over beide kanten van de discussie, die hun omgeving te weinig kan stillen?

Te weinig interactie

Dat is wel wat we merken tijdens de interviews die scholieren en studenten met ons houden. Zij zijn benieuwd wat er nu werkelijk speelt binnen dat oude maatschappelijke debat waarover zoveel te doen is. Jongeren voelen denk ik goed aan dat ze via de reguliere (sociale) media te eenzijdig worden geïnformeerd en dat maakt ze benieuwd naar ‘de andere kant’. Het feit dat ze de pro life-visie vaak op die manier verwoorden tijdens het eerste contact laat mogelijk zien dat ze wonen in een samenleving waarin het uitgangspunt is dat je voor abortusrechten bent.

Nog veel misvattingen onder jongeren

Als NPV zijn we natuurlijk erg blij met de stijgende interesse voor dit onderwerp. Jonge geesten komen maar weinig in aanraking met een goede verdediging van de pro life-standpunten. Daarom nemen we deze taak heel serieus. Vooral omdat de gesprekken vaak duidelijk maken dat er nog veel misverstanden bestaan over de toegankelijkheid van abortus en over feiten rondom het ongeboren leven.

Gemeenschappelijke grond

Na het interview vraag ik vaak hoe studenten zelf in het onderwerp staan. Aan de voorstanders van abortusrechten leg ik weleens de volgende vraag voor: ‘Stel dat iemand een abortuswens heeft omdat het kind een meisje blijkt te zijn. Wat zou je daarvan vinden?’ De reactie is steeds hetzelfde: Dat vinden ze echt niet kunnen. Als ik vertel dat abortus om die reden is toegestaan in Nederland, omdat er simpelweg geen keuzevoorwaarden zijn, zie je meestal verbazing op de gezichten. Binnen onze cultuur is zoiets immers ondenkbaar.

Natuurlijk meld ik er direct bij dat abortus vanwege het geslacht van het kind – dankzij die culturele waarde – niet vaak in ons land voorkomt. Maar het mag wel. Sterker nog, uit ervaring weet ik dat het weleens gebeurt. De jongeren die hiervan schrikken pareren vaak met de opmerking dat dit eigenlijk verboden zou moeten zijn. Hoe prettig is het om het toch ergens over eens te zijn?

Dergelijke verbindende gesprekken laten zien dat persoonlijke instemming met abortusrechten – en daarmee de huidige abortuswet – vaak vooral aansluit bij een norm vanuit de samenleving. Bij doorvragen blijkt nog weleens dat lang niet alle voorstanders van abortusrechten zich kunnen vinden in iedere morele implicatie van de Wet afbreking zwangerschap. Is er behoefte aan meer discussie over abortus? Hoe vervelend sommigen het misschien ook vinden, ik denk dat die behoefte niet valt te ontkennen.

Hebben jongeren meer behoefte aan abortusdiscussie?

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's