Getuigen zonder woorden

Heleen Polinder

Consulent Thuishulp & Afdelingszaken

04 juli 2024

Een patiënt komt na een ziekenhuisopname thuis. Niet om thuis verder op te knappen, maar om daar te sterven. Een (transfer)verpleegkundige uit het ziekenhuis regelt de zorg voor hem. Ze neemt contact op met een coördinator van de NPV, die vrijwilligers in de terminale thuishulp inzet.

Ze vraagt naar de mogelijkheden en naar de kosten.
‘Het kost niets’, antwoordt de coördinator, ‘het is vrijwilligerswerk’.
De verpleegkundige is verbaasd.
‘Maar waarom doen jullie dit dan?’ vraagt ze. ‘Vrijwillig je nachtrust opofferen om te waken bij een wildvreemde, wie doet dat nu?’
Waarop de coördinator antwoordt: ‘We willen iets laten zien van de liefde van God voor mensen.’
De verpleegkundige blijft eerst stil, en zegt dan verbaasd: ‘Dat dat nog bestáát!’

‘Verkondig het Evangelie, desnoods met woorden.’ Deze uitspraak van Augustinus (354-430 na Chr.) is vandaag de dag wellicht nog relevanter dan in de tijd van Augustinus. Het Evangelie met woorden verkondigen wordt in deze tijd lang niet altijd gewaardeerd. Daarom is het verkondigen van het Evangelie met daden vaak krachtiger. En het bestaat nog. Zoals al die duizenden NPV-vrijwilligers in de thuishulp laten zien.

Wilt u verschil maken?
Wilt u ook het Evangelie verkondigen zonder woorden? Even échte aandacht, een arm om iemands schouder slaan, een glas water aangeven. Zodat iemand het gevoel heeft er niet alleen voor te staan. Het kan zo’n verschil maken in iemands leven.
Wilt u weten of er iets in uw buurt te doen is? Kijk op onze website of er een NPV-afdeling bij u in de buurt is, en ontdek wat de mogelijkheden zijn: npvzorg.nl/afdelingen.

Getuigen zonder woorden

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's
Instead of show do a slideDown function