De ongenode gast… laat hem niet zitten

Rineke Heij

Medewerker Advies & Toerusting

12 mei 2023

Ze kunnen zomaar naast je komen zitten, als ongenode gasten: vragen, keuzes en ingewikkelde dilemma’s. Ze dringen zich soms opeens aan je op en laten je niet meer met rust. Wat te doen?

Wat is de beste keuze?

Soms kan er bijvoorbeeld een vraag zijn die jullie steeds maar bezighoudt: ‘We zouden zo graag kinderen willen, maar de kans op een spontane zwangerschap is nihil. Hoever mogen en willen we gaan om zwanger te worden met behulp van medisch ingrijpen?’

Of die moeilijke keuze waar je voor staat: ‘De dokter zegt dat ik nog wel in aanmerking kom voor een chemotherapie. Maar de vraag is of de nadelen ervan niet groter zijn dan de verwachte voordelen. Wat is nu de beste keuze?’

Of dat ingewikkelde dilemma waar je maar niet uitkomt: ‘Mijn vrouw leeft niet meer en we hebben geen kinderen gekregen. Zelf ben ik steeds meer afhankelijk van anderen door mijn ziekte. Wie helpt mij met het maken van keuzes en nemen van beslissingen als ik dat zelf niet meer kan? Mijn familie denkt zo anders dan ik.’

De plaatjes bij de verhalen

De vragen hierboven zijn niet uit de lucht gegrepen. Ik hoef geen moeite te doen om er ‘plaatjes’ bij te vinden. Die man, die vrouw, die jongen, dat meisje… ik heb met ze gemaild of gechat, ik heb ze telefonisch gesproken en ik heb ze persoonlijk gesproken. In gedachten zie ik de mensen over wie dit gaat op de bank zitten. Omgeven door de zorgen die deze vragen met zich meebrengen. Op dat moment onzeker over hoe ze het beste verder kunnen.

‘De medewerkers van de Advieslijn bieden kennis, begrip, rust en begeleiding.’

Laat de ongenode gast niet zitten

Wat als jij je herkent in een van deze situaties? Of als je rondloopt met een ander dilemma dat raakt aan medisch-ethische thema’s? Je blijft maar rondjes draaien in je hoofd en je komt er maar niet uit. Je durft er niet over te praten met je vrienden of familie, omdat het zo’n persoonlijke keuze of dilemma is.

Om in de beeldspraak te blijven waar ik mee begon: laat die ‘ongenode gast’ niet op de bank zitten. Praat erover. Laat anderen naar je luisteren en met je meedenken. Dat helpt je verder.

Die ander kan ook iemand van de NPV-Advieslijn zijn. Je mag ons altijd vragen met je mee te denken. Hebben wij altijd alle antwoorden? Nee, maar we kunnen wel altijd naar je luisteren en je vanuit onze deskundigheid helpen jouw eigen keuze te maken.

Van chat tot persoonlijk gesprek

Voor de een helpt een telefoontje, een volgende mailt of chat liever. (Dat kan ook anoniem.) Weer een ander vindt het fijn om online een gesprek te voeren. Op die manier kun je elkaar zien en kunnen er ook makkelijker anderen aansluiten bij het gesprek. Als je met de Advieslijn wilt spreken over je kinderwens bijvoorbeeld, kan deze manier heel prettig zijn.

Vaak is een van bovenstaande manieren voldoende. Soms vraagt een situatie om meer. Dat kan verschillende redenen hebben. Dat beetje extra kunnen wij u ook bieden als dat nodig is. Het kan dat je het beste geholpen bent met een persoonlijk gesprek bij jou thuis. Soms is dat fijner dan bij ons op kantoor, bijvoorbeeld als je ziek bent en de energie niet meer hebt voor een autorit. We kijken altijd met elkaar wat past en wat aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Neem contact op met de NPV-Advieslijn

  Telefoon: (0318) 54 78 88, elke werkdag van 9.00-12.30 en zo nodig 24/7
  Mail: advieslijn@npvzorg.nl
  Chat: npvzorg.nl/advieslijn
  Persoonlijk gesprek op kantoor of thuis: neem contact op voor de mogelijkheden


In deze blog hebben we omwille van consistentie steeds ‘je’ gebruikt. Natuurlijk kan daarvoor in de plaats ook ‘u’ gelezen worden.

De ongenode gast… laat hem niet zitten

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's