Anticonceptie is het gesprek waard

Rineke Heij

Medewerker Advies & Toerusting

17 februari 2023

Afgelopen week verscheen er een blog op het platform Power to the Mama’s over het onderwerp anticonceptie. Een korte peiling hierover op haar platform leverde heel veel reacties op. Die reacties gaven mij stof tot nadenken. Anticonceptie is een onderwerp dat leeft. Dit thema roept veel op en brengt veel vragen met zich mee. Toch is het een onderwerp waar we niet makkelijk met elkaar over in gesprek gaan.

Spanningsveld

Die worsteling met dit onderwerp is voorstelbaar. Waar je aan de ene kant weet dat kinderen krijgen een zegen van de Heere is, heb je aan de andere kant een eigen verantwoordelijkheid. Dat spanningsveld is voelbaar. Bij de Advieslijn krijgen we hier regelmatig vragen over:

  • ‘Hoe moet je met dit spanningsveld omgaan?’
  • ‘Mag je als christen überhaupt anticonceptie gebruiken?’
  • ‘Als je kiest voor het gebruik van anticonceptie, wat is dan een goede en verantwoorde keuze?’

Die laatste vraag hangt vaak samen met de vraag of een middel abortief werkt.

Voer het gesprek over anticonceptie

Naar aanleiding van de peiling schreef Power to the Mama’s een blog. Ik laat de inhoud van die blog op me inwerken, en denk terug aan de gesprekken die ik bij de Advieslijn hierover voerde. Ik herinner me de reactie van iemand uit mijn eigen directe omgeving. En ik merk dat de worsteling en de eenzame zoektocht die ik daarin proef me raakt. Het raakt me als ik lees dat 64,6% van de respondenten het met hun partner heeft gehad over anticonceptie. ‘Hoe zit het met die overige 35,4%?’ vraag ik me af. Het is zo belangrijk om juist als echtpaar dit gesprek samen te voeren. Daarnaast kan het helpen om dit gesprek ook met anderen te voeren en te horen dat je niet de enige bent die hier vragen over heeft.

Rondom gezinsvorming en anticonceptie maken we verschillende keuzes, ook als christenen. Maar laten we het nadenken over die keuzes niet uit de weg gaan. Laten we het gesprek daarover aangaan. Laat dat een gesprek zijn waarbij alle vragen op tafel mogen komen. En waarbij we ons verwonderen over het leven wat we uit Gods hand mogen ontvangen.

Is gezinsvorming voor jullie een zoektocht? Brengt het onderwerp anticonceptie vragen bij jullie naar boven? De Keuzehulp Gezinsvorming en Anticonceptie helpt je bij het maken van een overwogen keuze.  

Wil je persoonlijk advies over gezinsvorming of anticonceptie? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur de NPV-Advieslijn: 0318-54 78 88.  

Wij helpen jullie graag in jullie denken over deze moeilijke, maar ook mooie thema’s!

Anticonceptie is het gesprek waard

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's